Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf blog

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Op consultatie bij de SchrijfdokterKwal, bedrijfslijder of zaakvoeder: bij Schrijf.be leef ik me uit. Toch schakel ik voor u pas in warp speed wanneer ik mijn witte jas aantrek. Om her en der tekstschrijvers een oppepper te geven als Schrijfdokter®

Mindswitch in copywriting

Ja, hoor, de commentaren van de cursisten zijn altijd lovend (bromde hij zelfgenoegzaam). En dat doet deugd wanneer je jezelf helemaal geeft (voegde hij er terloops aan toe).

En toch: soms sta ik even paf.

Dat gebeurde onlangs in een inhousetraining. Waar ik enkele gezichten ontwaarde die er tijdens de vorige sessie ook bij waren. Ik vroeg hen of die iets concreets veranderd had in hun schrijfstijl. En ja hoor, het regende de namen van de tien tests: "Schrik!", "Piramide! en "Toilet!", natuurlijk.

Mindswitch in klantenbeleving

Het mooiste moest nog komen. Een dame zei plechtig: "Ik heb aan uw training veel meer gehad dan alleen betere teksten." Daar móést ik het fijne van weten: "Ja, echt: u opende mij de ogen. Ik kijk sindsdien op een heel andere manier naar onze klanten. En de Egotest zorgde daarvoor. Ik kijk nu vanuit de bril van mijn klanten in alles wat ik doe."

Egotripperij of mindswitch?

Kijk, die dame had nu eens de mindswitch gemaakt waarvan ik als Schrijfdokter® droom. Want commercieel schrijven, draait in de eerste plaats níét rond stijl en níét rond vorm. (Alleen jammer dat te veel schrijftrainers daarbij blijven hangen). 

Nee, uw argumentatie vanuit de klant primeert. En als u eerlijk genoeg bent om te testen of u een egotripper bent, staat u ook open voor de klik die de dame had. En die haar hele manier van werken veranderde.

En: bent u klaar voor uw mindswitch? Kom dan naar uw stoomcursus op 8 november.

Vraagt u zich soms af hoe Schrijfbe'ren door hun dag spartelen? Waardoor ze op wolkjes lijken te schrijven en wat hen de kast opjaagt? Dit najaar onthullen we onze diepste kantoorgeheimen! De komende weken kijkt u telkens over de schouders van een Schrijfbe'er mee.

Wanneer Stefanie rond 8 uur het kantoor binnenwandelt, zet ze zich – zonder getalm – aan haar kraaknette bureau. Ze werkt het best in een muisstille omgeving, met water en fluostiften binnen handbereik. 

placeholder


Soms droomt ze nog héél even weg, bijvoorbeeld bij de Studio 100-opdrachten op haar wishlist. Maar zodra ze goed wakker is, verandert Stefanie van een diesel in een gefocuste Tesla-sportkar. En dat loont: Stefanie schrijft al zes jaar parels van teksten op haar naam.

Om gefocust en gestructureerd te werken, bolt Stefanie op Samson- en Vitabis-koekjes. Ze houdt haar 'brandstof' op grabbelafstand: in haar bureaulade. Dat deze koekjes ook in menig kinderhand kruimelen, zorgt voor de nodige hilariteit bij de collega’s.

Gisteren trok onze vliegende reporter naar het Rederijkersfeest van het Davidsfonds in ’t Arsenaal. Kevin de Coninck en Rik Schutz van de Nederlandse Taalunie deden uit de doeken hoe het Nederlands is ontstaan en hoe het evolueert. De highlights.

Geen hocus pocus

Waarom spreken we in Vlaanderen Nederlands en geen Vlaams? Een simpele vraag met een complex antwoord, weet Kevin de Coninck van Taalunie. De Vikingen zaten er voor iets tussen, Napoleon deed zijn zegje en het scheelde geen haar of we spraken in heel Vlaanderen Aantwaarps.

Soit, dé reden waarom we geen Vlaams maar Nederlands spreken vinden we in de negentiende eeuw, toen de Vlaamse beweging in de bres sprong voor haar Nederlandse 'dialect'.

Vlaamse ridders

De Vlaamse beweging had maar één doel: de emancipatie van het Vlaamse volk. Toch ontstonden er twee stromingen. Het eerste kamp – met Guido Gezelle aan het roer – wilde een nieuwe Vlaamse taal documenteren. Het tweede kamp wilde liever het Nederlands van onze noorderburen overnemen, zodat onze taal snel erkend kon worden in België. Uiteindelijk ging de wens van de laatste groep in vervulling. Vlaanderen nam de taal van Nederland klakkeloos over. En daarom spreken we Nederlands, en geen Vlaams!

Het perfecte huwelijk?

Aanvankelijk lukt het Vlaanderen vrij goed om Nederland te imiteren, althans op tv. Je hoorde nauwelijks het verschil tussen een Vlaamse of een Nederlandse voetbalverslaggever. (Naar het schijnt, ik was er toen nog niet bij.) Maar in de Vlaamse huiskamers zegevierde de tussentaal! En vanaf de jaren zestig sloop het Verkavelingsvlaams ook in de media. Zelfs politici laten het gepolijste Nederlands achterwege. 

En ook Jan Becaus durft al eens te zondigen ...

Vervlaamsing in de lift

En zo vloeiden het Nederlands en het Vlaams alsnog uiteen. We verstaan elkaar wel, maar sommige uitdrukkingen zijn nu eenmaal typisch Vlaams, of typisch Hollands. Daarom kiezen de meeste professionals ervoor om hun teksten te laten vervlaamsen of verhollandsen. (U ook?)

Happily ever after?

En, blijft onze Vlaams-Nederlandse stamppot nog jaren op het menu staan? Of belegeren het Engels of het Frans onze taal? Rik Schutz voorspelt geen grootschalige veranderingen in de nabije toekomst. Toch zien we verschuivingen richting het Engels, vooral in het westen van het land. Denk maar aan de opmars van de dubbele meervouden in West-Vlaanderen (koes i.p.v. koeien). 


Of de dt-regel nog lang blijft bestaan, wil het publiek tot slot nog weten. Tja, dát weet natuurlijk niemand.

  • Geschreven door
  • op
  • in de Categorie: Verhip!

"The value of good copywriting is hard to asses."

Voorbeeld van het belang van eindredactie

De eerste zin van dit artikel is zo mooi dat ik hem boven mijn bureau zou willen hangen. Omdat er een kern van waarheid in zit. Maar ook vanwege de onweerstaanbare ironie van een spelfout in een zin over 'good copywriting'.

Want 'assess' is niet hetzelfde als 'asses'. Het eerste googelt u veilig op uw werk. Maar uw zoekopdrachten naar ‘asses’ bewaart u beter voor thuis.

Zo’n taalfout zou een goede copywriter nooit maken. Toch?

Eindredactie als reddingsboei

Natuurlijk maken copywriters fouten. Ja, ook goede copywriters. Iedere copywriter een taalpurist? Dat is een hardnekkig misverstand. En bovendien: niemand haalt alle fouten uit zijn eigen tekst.

Net omdat we onszelf niet vertrouwen, is eindredactie het sluitstuk van de drietrapscontrole van Schrijf.be.  Zo bent u altijd zeker van een foutloze tekst.

Eindredactie voor uw imago

"Jaja," zegt u dan, "maar mijn publiek bestaat niet uit linguïsten of kommaneukers. En valt heus niet over een taalfoutje hier en daar. Dus waarom zou ik er dan van wakker liggen?"

Omdat taalfouten uw geloofwaardigheid pijn doen. Ook bij het grote publiek.

Drie jaar geleden onderzocht een Brits communicatiebureau waarvan mensen de grootste afkeer hebben bij bedrijfsupdates via social media. Het resultaat? Op de eerste plaats staat ‘slechte spelling of grammatica’. 42 procent van de ondervraagden stoort zich aan spel- en taalfouten in socialmedia-updates.

Nog zo’n cijfer: volgens dit Nederlandse onderzoek denkt 72 procent van de hoogopgeleiden twee keer na voor hij een zakelijke relatie aangaat met iemand die spelfouten maakt.

De waarde van eindredactie

Eindredactie voor uw omzet

Taalfouten schaden dus uw imago. Knibbelen ze ook aan uw verkoop? Dat is moeilijk meetbaar. Enkele jaren geleden deed een onlineverkoper toch een kleine test. Hij verbeterde een fout op een van zijn pagina’s en zag zijn omzet voor dat product prompt verdubbelen.

Toegegeven, dat is geen staalhard statistisch bewijs. Maar wilt ú het risico lopen om al die inkomsten te laten liggen? 

Van goed naar vlekkeloos

Ook de waarde van eindredactie is dus 'hard to assess'. Maar dat die waarde er is, staat als een paal boven water. Eindredactie maakt van goede copywriting vlekkeloze copywriting. Zodat u ook uw meest kritische lezers over de streep trekt.