Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
online plagiaat

Online content stelen? Niets is zo eenvoudig: selecteren, kopiëren en plakken. Wilt u online-plagiaat tegengaan? Markeer dan uw content, en bewijs zo dat ze van u is.

Spoor online-plagiaat op met deze tips.Online-plagiaat aan de lopende band

Zag u ooit al uw content ergens anders opduiken? Online gebeurt het aan de lopende band. Hoe u het tegengaat? Laat uw foto’s watermerken, zet ze online in lage resolutie, of schakel met JavaScript de rechtermuisfunctie uit op uw website. Maar zo ergert u uw bezoeker, en dan nog zijn er tools en plugins die uw bescherming omzeilen.

Bewijs online-plagiaat

Het enige wat online-plagiaat écht tegengaat? Niets online zetten. Geen optie voor u? Label dan uw content, spoor op wie ze kopieert en reken de dief in. Drie manieren:

1. digitaal watermerk
Een digitaal watermerk is onzichtbaar voor het blote oog, maar bewijst via speciale software dat het om uw bestand gaat.

2. bizar keyword
Vul bij de meta-tags een raar keyword in, bijv. ‘UWNAAM2015’. Zo vindt u via Google alle sites die uw content gebruiken.

3. onlinetools

Gebruik Copyscape om gekopieerde tekst op te sporen en Tineye voor foto’s. Of typ in Google een stukje van uw tekst tussen dubbele aanhalingstekens.

 

Wilt u online-plagiaat tegengaan? Markeer dan uw content, en bewijs zo dat ze van u is.

Sluit een pact met de copyright-dief

Online-copyright

Hebt u auteursrechten over uw content? Ja: elk creatief werk dat voldoet aan de wettelijke beschermingsvoorwaarden valt automatisch onder de auteurswet. Het copyright-symbool (©) is niet verplicht.

Betrapte u uw copyright-dief? Denk dan eerst na: hoeveel moeite is het u waard? Want plaatste hij uw foto gewoon als achtergrond, of gaat het om maar één zin? Dan is het sop de kool niet waard.

Maar wordt uw content gebruikt voor commerciële doeleinden? Dan is het tijd voor actie. Sleur er niet meteen een advocaat bij. Vaak weet de dief niet eens dat hij online-plagiaat pleegde. Vraag eerst vriendelijk om de content te verwijderen, of vraag een ‘vergoeding’ – zoals een link naar uw website.

 

Online #plagiaat tegengaan? Label uw content, spoor ze op en reken de dief in. Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn
Bescherm uw online #copyright op minstens 3 manieren. Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn
De enige manier om uw content te beschermen? Ze niet online zetten. Doet u dat wel? Label ze dan. #websitecopyright Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn