Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Vlaams-Nederlands woordenboek

Vlamingen en Nederlanders? Lang geen synoniemen! Waarin ze precies verschillen en hoe ze zaken anders uitdrukken, ontdekt u in deze tien Vlaams-Nederlandse naslagwerken. 

Tussen Nederland en Vlaanderen bestaat soms babylonische spraakverwarring. Ziet u het bos door de bomen niet meer? En zoekt u een papieren noodlijn?

Leg deze boeken op uw bureau. En twijfel nooit meer of het nu 'binnen zes dagen' of 'binnen de zes dagen' moet zijn in het taalgebied van uw prospect. Of leer hem alvast wat beter kennen voor u de grens oversteekt.

1. Typisch Vlaams

placeholder

In Typisch Vlaams lichten Ludo Permentier en Rik Schutz vierduizend typisch Vlaamse woorden en uitdrukkingen toe. Niet alleen handig voor Nederlanders, ook als Vlaming steekt u er grappige en onverwachte weetjes over onze taal op. Luister naar de Nederlandse co-auteur Rik Schutz.

placeholder

2. Vlaams-Nederlands woordenboek

Een Vlaams-Nederlands woordenboek bestaat alvast! Het maakt onze noorderburen wegwijs in de wondere taalwereld van de Vlaming. En illustreert Vlaamse woorden en uitdrukkingen met citaten uit kranten en tijdschriften.

placeholder

3. Gluren bij de buren

Het omkeerboekje Gluren bij de buren is spek voor de bek van Nederlanders én Vlamingen. Aan de ene zijde maakt u kennis met Vlaamse eigenaardige uitdrukkingen en woorden. En draait u het boek om? Dan duikt u daar in een zee van typisch Nederlandse gezegdes en taal.

 

placeholder

4. Nederland-België

Vlamingen (en bij uitbreiding Belgen) spreken niet alleen een andere taal dan Nederlanders. Ook onze ondernemersculturen liggen soms mijlenver uiteen. Waarin die verschillen schuilen en hoe die historisch zijn gegroeid, legt Paul Wouters uit in Nederland-België.

placeholder

5.Belg in de boardroom

Ook journalist Gerd De Smyter is zich bewust van de cultuurverschillen tussen Vlaamse en Nederlandse ondernemers. Zo merkt hij op dat almaar meer Vlamingen topposities bekleden binnen Nederlandse bedrijven. De CEO's van Heineken, Grolsch en TomTom zijn er maar enkelen van. Wat maakt deze Belgen geschikt om aan het roer te staan? En waarin verschillen ze van hun Nederlandse tegenhangers? Gerd licht het voor u toe in Belg in de boardroom.

placeholder

6. Belgen doen het beter

Wilt u een horecazaak oprichten in Nederland? Of omgekeerd: trekt u richting België voor uw business? Dan begint u daar maar beter voorbereid aan. In Belgen doen het beter, zes redenen om morgen te emigreren doen onderzoekers Jorrit de Jong en Noor Huijboom uit de doeken op welke hobbels in de weg u kunt stoten − in beide landen.  Met talloze anekdotes, analyses en aanbevelingen van burgers, ondernemers, ambtenaren en politici.

placeholder

7. Beste buren

In deze bundel delen Belgische en Nederlandse schrijvers hun persoonlijke wedervaren met elkaars land. Ze hebben een speciale band met hun noorder- of zuiderburen en beschrijven die heel open. Een fijne inkijk in beide culturen!

placeholder

8. Valse vrienden

Evert van Wijk, de auteur van Valse Vrienden, verhuisde jaren geleden naar België. Hij wreef zichzelf in de handen: hij zou die Belgen eens snel gaan inpakken. Draaide dat even anders uit ... Evert leerde met vallen en opstaan hoe hij met de Belg moest omgaan. En deelt zijn inzichten met u. Een aanrader voor Nederlanders én Belgen.

placeholder

9. Vloeiend Vlaams

Vloeiend Vlaams van Hans Rombouts dateert uit 1990. Het is dus niet meteen hét naslagwerk voor uw zakelijke teksten vandaag. Wel vormt het vermakelijke leeskost, met een waaier aan voorbeelden uit de taalpraktijk. Een pocketboek om op uw recreatieve leeslijst te zetten.

10. Wablief (Vlaams-Nederlands Woordenboek)

Dit Vlaams-Nederlands woordenboek kwam er naar aanleiding van wablief.eu. Op deze website verzamelden de Zeeuws-Vlaamse makers meer dan negenhonderd Vlaamse woorden, mét hun Nederlandse vertaling/verklaring. Zonder franjes, rechttoe rechtaan. Een handig naslagwerkje als u niet per se extra duiding zoekt.

 

Aan de (taal)slag!

Zo, tien tips om uw bibliotheek en uw taal te spekken. Bent u er klaar voor? Lezen en ... schrijven geblazen!

Expert Nedervlaams worden? Deze tien boeken helpen je erbij! Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn
Op zoek naar een handig naslagwerk voor uw kantoor? Vind uw topper in deze tien tips. Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn
Bijlezen over #nedervlaams? Wij serveren je tien topboeken. Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn