Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
schrijfstijl

Verhinderen dat uw tekst monotoon wordt? Ritme, dialoog, emotie klaren de klus. Zelfs in zinnen van zes woorden ...

Ritme

High six!

Deze zin telt maar zes woorden. En ook dit zijn er zes. Zinnen van zes woorden lijken oké. Ze vermoeien de luie lezer niet. Toch haakt u hier ergens af. Want het ritme wordt te eentonig. De monotonie wiegt u in slaap.

Maar luister eens. Ik speel wat met het ritme, en de metronoom verstomt. Kille tiktak wordt muziek. Muziek! Soms in zes woorden zoals nu. Dan weer korter. Krachtiger. Zodat u uitgerust bent voor een volzin die de alinea afsluit met een orgelpunt.

Dialoog

Werken zinnen van zes woorden nooit? Toch wel – in een andere vorm. Wanneer een gedachtestreep een pauze inlast. Omdat een dubbelpunt ze doormidden splijt. Of het werkwoord achterwege blijft: verrassing!

Ook het vraagteken is uw bondgenoot. U schakelt van monoloog naar dialoog. En houdt zo uw lezer alert.

Krijgt u er geen vraagje tussen? Zoek dan de zinnen met als/dan. En kies voor vraag en antwoord. (Zoals ik dat net zelf deed.)

Emotie

Ritme en dialoog doorbreken de sleur. Of, sterker nog: ze kraken die. Plastische werkwoorden spreken tot de verbeelding. Ze toveren woorden om tot beelden. Die uw lezer ziet, voelt, ruikt. Bespeelt u zo ook zijn emoties? Dan schiet hij beslist in actie.

Succes

Drukt u monotonie de kop in? Dan verslindt uw lezer uw teksten. Zelfs in zinnen van zes woorden. Ik gebruikte hierboven trouwens geen andere. Best mogelijk dus, maar ook aanbevolen? Dat hoort u mij niet zeggen!

En wil het ritme niet lukken? Roep dan uw Schrijfbe'ren te hulp. Doen!

 

PS  Ere wie ere toekomt: het x-woordenidee is níét van mij. Wel van Gary Provost, auteur en schrijftrainer. Zijn vijfwoordenthema werkte ik voor u uit met andere stijltechnieken die de monotonie breken.

Schrijven in zinnen van zes woorden! Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn
High six! Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn
Zo snoert u monotonie de mond met uw #schrijfstijl Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn