Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
gastblog

Een gastblog is een goed idee: of u er nu een schrijft of een publiceert. Want als u het goed doet, wint iedereen. Symbiose op het internet!

De biologie van de gastblog

De gastblog of guest blog werkt volgens het principe van de bloemetjes en de bijtjes. De bij zuigt nectar uit de bloem, en verspreidt tegelijk het stuifmeel. Zo houdt de bij de honingproductie op gang, en vermenigvuldigt de bloem zich. Win-win of ‘symbiose’. Een goede gastblog werkt net zoals bestuiving, met voordelen voor bij (gastheer) én bloem (gastblogger).

Gastheer: creëer een gunstig klimaat voor uw gastblog

Wat is een gastblog of guest blog?

Schrijft u een tekst en publiceert u die op een andere blog – meestal in ruil voor een link naar uw website? Dan is dat een gastblog.

Wanneer is het een goed idee om een gastblog op uw website te zetten? Als de schrijver een expert is. Want zo:

  1. krijgt u gratis waardevolle content
  2. biedt u uw bezoekers meerwaarde
  3. toont u uw prospects dat u inzet op expertise

Creëer dus een gunstig klimaat voor de gastblog. Link naar de website van de blogger, en schrijf zelf een korte intro: waarom net deze expert? Uw bezoekers zijn aangenaam verrast en komen terug voor meer.

Een goede gastblog werkt zoals bestuiving: met voordelen voor gast én gastheer.

Gast: gastblog alsof het voor uzelf is

U hebt natuurlijk ook zélf hopen kennis in huis. Kom ermee naar buiten in een gastblog. Want zo:

  1. versterkt u uw imago als expert
  2. vergroot u uw naamsbekendheid
  3. doet u aan linkbuilding – een van de vier pijlers voor uw score in Google

Tenminste ... als uw gastblog meerwaarde biedt. Dan schieten uw views, clicks en social shares als vanzelf de hoogte in!

De natuurlijke vijanden van de gastblog

Een gastblog is niet zonder gevaren. Hoed u voor article spinning – uw tekst (telkens licht gewijzigd) op 101 locaties achterlaten. Google straft u ervoor af. Let er ook op dat het symbiose blijft. Ondervindt een van de twee partijen nadeel, bijvoorbeeld omdat de gastblog niet vlot leest, of omdat de auteur niet wordt vermeld? Dan is het parasitisme. En een laatste tip: denk goed na over wáár u uw gastblog aanbiedt. Niet elke bloem levert evenveel nectar op.

De bloemetjes en de bijtjes van het internet? #Gastblogs. Ga voor succesvolle bestuiving! Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn
Deze week in de les biologie: de #guestblog. Het beste klimaat, tips voor bestuiving, en info over natuurlijke vijanden. Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn
#Gastbloggen is altijd een goed idee, of er nu een schrijft of publiceert. Want iederéén wint, als u het goed doet. Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn