Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Sollicitatiebrief schrijven

Maak het uw lezer gemakkelijk. Oók als hij hr-verantwoordelijke is. Dwing hem met uw tekst en uw indeling om verder te lezen. En trek hem zo over de streep.

Succesvol solliciteren begint bij een sterke sollicitatiebrief schrijven.

Solliciteer met zwier

Sollicitatiebrieven schrijven die doen doen

De economische motor sputtert. Ontslagen zijn schering en inslag. Hoog tijd voor goede raad bij het schrijven van sollicitatiebrieven!

Sollicitatiebrief schrijven? Verkoop uzelf

Solliciteren is uzelf verkopen. De hr-verantwoordelijke zover krijgen dat hij meer wil weten over uw 'product' en uw 'diensten'. En u daarom uitnodigt voor een gesprek. Hij reageert precies als om het even welke andere 'consument' die een verkoopbrief onder ogen krijgt.

Sollicitatiebrief schrijven: hoe word ík hier beter van?

Wat u kunt, staat in uw cv. Uw sollicitatiebrief vertaalt hoe de potentiële werkgever hiervan beter wordt. Dát trekt hem over de streep:

Sollicitatiebrief schrijven: smoor bezwaren in de kiem

Word zelf even de hr-manager die uw brief en cv bekijkt. En ontleed waarop u afknapt. Voorbeelden? "Neen, die woont te ver." of: "Neen, dat is een jobhopper." Vond u zijn mogelijke bezwaren? Smoor ze in de kiem.

Wees origineel bij het schrijven van de sollicitatiebrief

Doe uw sollicitatiebrief eruit springen. Niet door grapjes te maken, en ook niet door uzelf te verloochenen met een 'jippedieje'-schrijfstijl. Wel met een openingszin die de lezer met de ogen doet knipperen. Hem haast dwingt om verder te lezen. De beste methode om een sollicitatiebrief te schrijven? Val met de deur in huis! Een voorbeeld.

Sollicitatiebrief schrijven? Zeg wat u wilt

Keihard begin? Keihard einde! Met een ijzersterke call to action. Assertief, maar niet agressief, roept u de lezer op om te doen wat u van hem verwacht: u uitnodigen voor een gesprek.

Hou het kort in uw sollicitatiebrief

Zinnen langer dan tien woorden? Knip ze in twee. Vakjargon? Stadhuistaal? Weg ermee. Haperingen? Herschrijf. Of dacht u nu echt dat u sneller wordt uitgenodigd, als u het de hr-manager moeilijk maakt?

Vat uw sollicitatie samen in de alineatitels

Bekijk eens de alineatiteltjes van deze sollicitatiebrief. Met maar zeven woorden weet u als selectieverantwoordelijke waarom u deze sollicitante niet mag missen. Bovendien is de witruimte een streling voor het oog.

Sollicitatiebrief schrijven? Taalfouten zijn dodelijk

Lijkt het schrijven van een sollicitatiebrief die doet doen, verdacht veel op copywriting? Geen toeval: dat ís ook zo. Om nog maar te zwijgen van taal-, spelling- en tikfouten. Die zijn dodelijk. Neem daarom het zekere voor het onzekere. En laat uw brief door de handen gaan van onze corrector

PS De twee sollicitatiebriefvoorbeelden (1 & 2) zijn écht. Beide sollicitanten werden meteen uitgenodigd voor een gesprek. En aangenomen.

Aan het #solliciteren? Overtuig de lezers van uw brief ... met uitstekende tekst. Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn
Solliciteren? Dat is uzelf verkopen. Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn
Uw cv somt op wat u kunt. Uw #sollicitatiebrief ... overtuigt. Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn