Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
vlotte webteksten

Op het web leest uw klant anders. Schrijf dus ook anders. Hou het vooral kort en eenvoudig. En vermijd dus ingewikkelde constructies, zoals de lijdende vorm, naamwoordstijl of inversie. 

Vlotte webteksten: kort en eenvoudig

Schrijf schermzinnen

Lang kort kort

Er ontstaan steeds meer HTML- en scripttechnieken. Websites worden toverdozen waarnaar je met verwondering kijkt. Lege toverdozen. Met een inhoud die uit productbrochures werd geplukt.

Maar internet is een medium dat specifieke taaleisen stelt. Omdat uw ogen niet zijn gemaakt om te lezen, en zeker niet op een computerscherm. Hou hier dan ook rekening mee voor uw internetteksten. Maak het uw lezer gemakkelijk en hanteer deze vuistregels:

Internetteksten – Hou zinnen kort

Gemiddeld 10 woorden en nooit meer dan 15 woorden per zin. Dat is kort. Heel kort. Maar moeilijk? Nee. Want de vorige 4 zinnen telden gemiddeld ... 2 woorden.

Internetteksten – Hou zinnen eenvoudig

 • Vermijd de lijdende vorm
  "De mailing wordt u door ons toegestuurd", wordt: "Wij sturen u de mailing."
 • Gebruik geen naamwoordstijl
  "Het veelvuldig klikken op websites kan ertoe leiden dat de surfer een polskwetsuur oploopt", wordt: "Surfers klikken veelvuldig op websites. Ze kunnen daardoor polskwetsuren oplopen." Of: "Surfers kunnen polskwetsuren oplopen als ze vaak op websites klikken".
 • Vermijd tangconstructies
  "Wij hebben de nieuwsbrief die tips en tricks voor internetmarketing bevat, gisteren verzonden", wordt: "De nieuwsbrief bevat tips en tricks voor internetmarketing. Wij verzonden hem gisteren."
 • Vermijd inversies
  "Vervolgens klikt u op ...", wordt: "U klikt vervolgens op ..."

Internetteksten – En uw webteksten?

Het schrijven van efficiënte internetteksten is een vak apart.
Een correcte zinsbouw is al een stap in de goede richting.

Schrijft u #webteksten? Hou ze dan kort en eenvoudig! Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn
Webtekst? Kort! En eenvoudig! Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn
Leest u online graag ellenlange teksten die eigenlijk nooit tot een punt komen en rond de pot draaien? Ik dacht het niet! Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn