Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Copyright en plagiaat

Geplaagd door plagiaat? Dat hoeft u niet te pikken. Gebruik Copyscape  en Google om de plagiatoren te vinden. En de Waybackmachine om te bewijzen dat ú eerst was. Zorg voor hard bewijs en sla de kopie op. Volhardt de plagiaris? Onderneem dan actie! 

Plagiaat en copyright

Hou de dief!

Wie kopieert uw webteksten?

U speelt het spel eerlijk. Maar doen uw concurrenten dat ook?
Mogelijk kopiëren zij uw internetteksten, uw ideeën. Op deze pagina leert u hoe u webtekstplagiaat opspoort.

Internet plagiaat: wie kopieert?

Wilt u weten welke snoodaards uw webteksten kopieerden? Voer dan in Copyscape het webadres van een van uw webpagina's in. Schrijf.be deed dat voor zijn webpagina 'Tekst schrijven' en stuitte op de kopie van een 'collega'.

U kunt ook Google vragen om webtekstflardjes op te sporen. Een voorbeeld: Schrijf.be definieert copywriting als 'verkopen met woorden'. Google vindt deze woordengroep ook terug op een andere website. Op zich geen bewijs van enig kopieergedrag. Alleen jammer dat de menu-indeling van deze website haast identiek is aan die van Schrijf.be ...

Internet plagiaat - Wie kopieerde wie?

 

Mogelijk kaatst de kopieerder de bal terug en beweert hij dat u zijn werk stal. De kip en het ei dus: wie kopieerde wie? De Waybackmachine geeft uitsluitsel. Sinds 1996 sloeg deze gegevensbank al 30 miljard webpagina's op. Vaak in een verminkte grafische vorm, maar wel met de toenmalige inhoud! U kunt zich ook op voorhand indekken. Vraag als auteur tegen betaling een registratiecertificaat met een digitale handtekening en tijdszegel. Goud waard bij een geschil over copyright.

Internet copyright - Ik weet van niets!

Een kopieerder vernietigt soms meteen het bewijs van zijn plagiaat. Mooi, want dan wordt uw origineel werk recht gedaan. Maar wat als hij recidiveert? Voor u hem aanspreekt, downloadt u met een offlinebrowser een kopie van zijn volledige website naar uw harde schijf. Ook Google snelt u te hulp. Want die houdt een schermafdruk van elke pagina bij, voor het geval de originele pagina niet bereikbaar zou zijn. Probeerde de kopieerder snel-snel het plagiaat uit te wissen? Dan vindt u de vorige versie door het groene pijltje open te klikken naast de url in de Google-zoekresultaten. Snel zijn is de boodschap - vaak wordt de 'cache' maar kortstondig bewaard.

Internet copyright - harde actie?

Wanneer gaat een kopieerder ook legaal in de fout? Wanneer worden uw rechten als auteur geschonden? De wetgeving op het auteursrecht geeft het antwoord:

Internet plagiaat - boos of gevleid?

Worden uw ideeën en teksten klakkeloos overgenomen? Dan is uw eerste reactie er vast een van woede. Maar bekijk het eens van de andere kant. Als uw concurrenten u imiteren, bent ú wel op de juiste weg. :-)

Sta op uw #copyrights. Verjaag copycats van uw webterrein. Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn
Wiens #copyright? Bescherm je originelen en ken je rechten. Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn
Stand up for your #copyright. Wees plagiatoren te slim af. Deel dit op Facebook , Twitter en LinkedIn