Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Zoek het verband

Bouwjargon? Sinds mijn eigen stulpje in de steigers staat, krijg ik er maar niet genoeg van! En bouw ik niet alleen mijn keuken, maar ook mijn woordenschat uit. Intussen praat ik een aardig mondje mee op mijn bouwwerf. En komt er - heel af en toe - zelfs iets gefundeerds uit mijn mond ...

Bouw in beeld

Mijn zoektocht naar nieuwe woordjes bracht me bij Bouwkunde in beeld. Nederlander Joost de Vree geeft er tekst en uitleg én beeld bij meer dan 2500 bouwtermen. Vaak ook typisch Vlaamse varianten. Of liggen keukentegels in Nederland ook op een chape?

Klezorenverband

Op de pagina over metselverbanden slaat één woord me om de oren: 'klezorenverband'. Heerlijk woord. Van Dale kent het, ik niet. Een klezoor blijkt een kwart van een metselsteen te zijn. Is een muur gemetseld in klezorenverband? Dan verspringen de stenen telkens één klezoor of een vierde van een steen - rechtsboven op het schema.

En de Schrijf.be-muur? Ziet u het verband?

Reacties

M.de Jonge
M.de Jonge schreef

Naast het half steens verband kan men wel stellen dat het "wildverband"het meest voorkomend metselverband is.

Bij wildverband moet je er alleen maar voor zorgen dat er nooit twee stootvoegen (verticale voegen) boven elkaar komen.

Op deze manier metselen kan je dus alle afgehakte stenen ook steeds weer verwerken en is er dus praktisch geen afval

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.