Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Weg met Wittgenstein

Kent u Ludwig Wittgenstein? Neen? Goed voor u. Als voormalige studente filosofie ken ik hem wel, en ik ben géén fan. Een Oostenrijkse filosoof was hij, geboren in 1889 en gestorven in 1951. En daar ergens tussenin is hij plots zó anders gaan denken, dat er altijd over Wittgenstein I en Wittgenstein II wordt gesproken. Een moeilijk man.

Zwijgen is goud

Een van de redenen waarom ik geen fan ben van Wittgenstein? Omdat ik hem gewoon ... niet snap. Mijn brein reikt zo ver niet. Er is eigenlijk maar één gedachte van hem die ik min of meer begrijp. "Waarover men niet spreken kan, zou men beter zwijgen." Taal was volgens hem alleen maar nuttig, als je ermee een 'stand van zaken' beschreef. Onderwerpen zoals ethiek en religie? Daarover weten we niets. Dus daarover moeten we zwijgen.

Weten is zilver

Ik begrijp de redenering wel, maar ga niet akkoord. Toch niet wat copywriting betreft. Want daar is het vaak beter om van niets te weten. En dan te spreken, of te schrijven. Onze klanten? Die weten vaak veel te veel over hun product. En zien zo het ultieme voordeel over het hoofd. Terwijl de copywriter - een onbeschreven blad - dat veel gemakkelijker spot. En een tekst aflevert die iedereen begrijpt.

Al zou het fijn zijn, als ik eens wat vaker mijn mond hield over dingen waarover ik niets weet. Zoals over Wittgenstein bijvoorbeeld ... :-)

Reacties

Ann
Ann schreef

Feel free!

Hanneke
Hanneke schreef

Heidegger en zijn 'taal als huis van het zijn' is in dat opzicht ook interessante materie. Misschien niet direct voor een stukje 'De hei op met Heidegger', maar toch.

Tom
Tom schreef

:-)

Fijne kerel, die Wittgenstein. Hij hielp me aan m'n eerste baantje. Ik bouwde mijn sollicitatiebrief - bij het Geografisch Instituut - rond zijn citaat "De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld". Een hoop gezwam achteraf bekeken, maar de rekruteerders begrepen het wél ;-)

karin
karin schreef

het zou toch wel fijn zijn als mensen vaker zwegen over zaken waar ze geen verstand van hebben. Ik heb nog nooit een letter van de man gelezen, maar ga de Tractatus, waar hij op gepromoveerd is bestellen. Misschien snap ik het niet, maar ik ga het wel proberen.

Ben het wel met zijn stelling eens dat zwijgen goud is. Maar dat willen mensen niet. Ze zijn doorgaans verliefd op hun eigen stemgeluid. Maakt niet uit waar het over gaat en of het informatiedichtheid of diepgang heeft. Geluid produceren vinden ze fijn.

Ben benieuwd naar de Tractatus. Daar ga ik mezelf op trakteren.(Wittgenstein was dol op taalspelletjes,ik ook)

Heidi
Heidi schreef

Hoi iedereen,

Als je niet van Wittgensteins zwijgen houdt, is Heidegger inderdaad je man!

Volgens Heidegger kan je in het dagelijks gepraat over zaken die je misschien niet kent, toch alles verstaan. Dat probeer ik toe te passen op mijn blog. Siebe, mijn pennenvriend, kent weinig over Heidegger, maar toch slagen we erin hierover te communiceren! Wie geïnteresseerd is, is welkom: http://onderwegnaartaal.blogspot.com

Grtjs,

Heidi

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.