Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Voor de friem

Met Valentijn in het vooruitzicht post ik een liefdesverklaring op deze blog. Eén aan alle zegswijzen. Want ik ben er stapelzot op. Nóg zotter ben ik natuurlijk van mijn man. En wat blijkt? In de aanloop naar deze amoureuze feestdag kan ik beide oogappels verenigen in één blog. Want onlangs bracht ik mijn echtgenoot helemaal van slag door de zegswijze 'voor de friem' op hem af te vuren.

Latijns-Frans-Antwerps gezegde

Voor de friem? Mijn anders zo begripvolle echtgenoot keek me onbegrijpend aan. Daarvan had hij nog nooit gehoord. Nóg erger werd het, toen ik het een rasechte Antwerpse uitspraak noemde. Zijn sinjorenhart brak - en dat een week voor Valentijn.

Dat vroeg dus om een snelle verklaring: voor de friem betekent voor de schijn. Het is een vervorming van het Franse 'pour la frime' en vindt zijn oorsprong in het Latijnse 'frumen', wat - vreemd genoeg - keel of bek betekent. Ook zonder friem bestaat. Dat laat zich dan weer omschrijven als zonder omhaal.

Voor ... echt

Intussen is mijn man helemaal mee. En gebruikt hij 'veu de friem' te pas, maar ook  te onpas. Zo goed als alles doet hij tegenwoordig voor de friem ... behalve mij graag zien - en dat is in het teken van Valentijn toch een hele opluchting.

Reacties

De man van dienst
De man van dienst schreef

Mijn vrouw! Omdat ge zo lief zijt zal ik met u voor de friem gaan eten van't weekend!

Kim
Kim schreef

Zie, hij doet het weer: 'voor de friem' te onpas gebruiken.

;-)

De man van dienst
De man van dienst schreef

't Is toch niet rap goed he... maar daar lees je alles over in mijn volgende blog: 'Zie, zij doet het weer' ;-)

Ann
Ann schreef

Die kende ik ook niet! Er is nog wat werk aan mijn Antwerps ...

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.