Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Uwiltuwiluwiltuwilu

Op een zachte lenteavond begin ik bij zonsondergang soms te orakelen. "Ik herinner het me nog als was het gisteren ... " Mijn oudste zoon Stijn: "Ja pa, en nu komt er zeker weer een wild verhaal aan."

Uwe Edelheydt

Ik ga onverdroten verder - zo vlug laat ik me niet uit het lood slaan: "Ik zat in de tweede kandidatuur en de prof Taalkunde legde uit waar onze beleefdheidsvorm 'u' vandaan komt: van 'Uwe Edelheyt'. En dus is 'u' eigenlijk een derde persoon. En moet je het werkwoord net zo vervoegen als je dat voor 'hij' doet: hij wil en u wil."

"Oké, pa, maar de taalinstanties suggereren nu toch 'u wilt'? Omdat het derdepersoonsgevoel bij 'u' helemaal weg is?"

Wil-wilt

"Weet ik", zeg ik stoer, "maar dan moesten we er toch eens een lijn doorhalen. Vanmiddag kreeg ik een tekst met 'u wilt', zoals onze bloedeigen Stijlgids het voorschrijft. Alleen is hij bestemd voor een klant, wiens stijlgids 'u wil' voorschrijft. Dat meld ik aan onze schrijfbe'rin, die gedwee volgt. Geen kwartier later krijg ik een andere tekst van haar met ... 'u wil'. Helaas voor een ander bedrijf, dat in zijn stijlgids 'u wilt' eist. Stijn, zo kun je wel bezig blijven, niet?"

Hij haalt zijn schouders op. En ik uiteindelijk ook, want er zijn belangrijkere dingen in het leven. Ik wil van die al of niet 'u wilt' niet ... wild worden. Dus schenk ik ons Leffe-glas nog eens vol en luisteren we verder naar de stilte waarmee de avond over Opheers valt ...  :-) 

Reacties

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.