Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Taalmens, erger je niet!

Het moet met het vallen van de bladeren te maken hebben: als de herfst voor de deur staat, krijg ik de neiging om vooruit te blikken ... naar de eindejaarsperiode. Ik zie mezelf al kerstbomen versieren, geschenkjes inpakken en kalkoen braden. En ik kijk ook al uit naar de talrijke eindejaarslijstjes van bekende koppen ... én naar het woord van het jaar. Want dát vind ik interessant.

Stom, stommer ... irritant!

Nu ontdekte ik op de website van Onze Taal dat ik ook mag uitkijken naar het stomste woord van het jaar. Een link wees me de weg naar 'De verkiezing van het irritantste woord van 2009'. Een Nederlandse site, dus er zijn een aantal Hollandse gedrochten genomineerd - terecht misschien. Het Hollandse 'kids' of 'kiddoos' is nu eenmaal hemeltergend irritant.

Hélemaal mijn ding

Sommige van de twintig genomineerde woorden en uitdrukkingen duiken ook in Vlaanderen op. En verdienen stuk voor stuk de hoofdprijs. Zo erger ik me mateloos aan uitspraken als: 'ik zeg: doen', 'dat is mijn ding', of ' ..., weet je?' - pure horror.

Naar waar?

Toch ging mijn stem niet naar een van bovenstaande miskleunen. Ik koos resoluut voor 'naar de mensen toe'. Een taalkwelling die te pas, maar vooral te onpas opduikt. Dan lees je plots: 'we communiceren naar de mensen toe'. Wat willen ze daarmee zeggen? Alsof je van de mensen weg kunt communiceren. Deze taalziekte breidt zich trouwens uit. Het is niet alleen 'naar de mensen toe', maar ook 'naar de burger toe',  'naar de verenigingen toe', 'naar de toekomst toe', ... . Allemaal uitspraken die ik naar de hel toe verwens.

Reacties

Woordverkiezingfan
Woordverkiezingfan schreef

[...] hoorde me al eens jubelen over eindejaarslijstjes. Die de irritantste of mooiste woorden van het jaar opsommen, terwijl ik me als vakkundig jurylid [...]

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.