Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Stemmen op taalwinst

22 april: de Belgische regering valt ... voor de derde keer, het lijkt haast een faît divers. Niet voor onze noorderburen. Zij volgen onze politieke perikelen op de voet. Al is niet alles even duidelijk voor hen. Begrijpelijk, want wat voor ons vaak Latijn is, klinkt bij hen als Chinees in de oren.

Maar daar laten de Hollanders zich niet aan kennen. Ze zúllen meepraten over ons politieke geklungel. En dus bracht NRC Handelsblad het 'Belgisch Politiek Woordenboek' uit. Want ik citeer: "Als het crisis is in de Belgische politiek, schakelen de Belgen over op Wetstratees." Een vreemde taal voor de Nederlander.

Wegwijs in het Wetstratees

Het digitale woordenboek is ook voor de Belg leuk om te lezen - toch voor een taalliefhebber. Zo liet ik me charmeren door de samenstellingen Dansaert-Vlaming en wafelijzerpolitiek. Dat laatste staat trouwens ook plechtig in het Groene Boekje. Net zoals alarmbelprocedure. Hét bewijs dat politiek geklungel onze taal ten goede komt.

En nu ik het toch over taal heb: NRC Handelsblad mijdt de Franstalige termen niet - voor hen geen communautaire spanningen. En dus verschijnen ook corridor en imbuvable in de lijst. Twee woorden die al lang afstand namen van hun oorspronkelijke betekenis 'gang' en 'ondrinkbaar'. Een regeringscrisis maakt dus ook de Franse taal rijker.

Winst voor het woordenboek

Laat ze dus maar sukkelen in de Weststraat. Ik kijk intussen al reikhalzend uit naar een nieuwe portie Wetstratees. Want hoe groter het politieke verval ... hoe groter de aangroei van ons woordenboek. Dáár stem ik voor!

Reacties

Kiki
Kiki schreef

Mijn dochter (8) heeft ook zo'n woordenboekje nodig. Eerder deze week moest ik haar uitleggen waar BHV nu precies om draaide. "Ha? Het is dus niet Brussel-Half-Vilvoorde??"

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.