Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Stamboomwoorden

U weet het of u weet het niet: ik ben een fan van etymologie. En dus van Woordpost, de nieuwsbrief van Onze Taal. Die licht wekelijks de stamboom van een woord door. Enigma, bijvoorbeeld. Prachtig woord. De Woordpost-redactie plukte het uit een krantenartikel en plooide zijn blaadjes één na één voorzichtig open om zijn oorspronkelijke kern te ontbloten: het Oud-Griekse ainos dat 'vertelling, fabel' betekent. Kijk, daar word ik nu heelheelheel gelukkig van.

Jan met de petcopy

Sommige woorden hebben niet eens zo een lange voorgeschiedenis. De hamvraag is bijvoorbeeld een jonkie. Wist u dat die term pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstond? Blijkbaar was er in Nederland een populaire quiz op de radio. Met een juist antwoord op de hamvraag, kon je ... een ham winnen. Wat ik aan dit weetje nu zo tintelend prettig vind? Dat dit woord het bedenksel is van één man of vrouw. Een tekstschrijver, dus. Die op een gegeven moment een naam moest bedenken voor een concept: de quizvraag. En doodleuk met hamvraag op de proppen kwam.

Blitzcarrière

U mag niet onder de indruk zijn van de originaliteit van de tekstschrijver. Wel als u bedenkt dat hij met zijn triviale vondst in de dikke Van Dale én uw dagelijkse woordenschat terechtkwam. In minder dan twintig jaar. Een beetje om jaloers op te worden, toch?

Gooi naar eeuwige roem

Nu vraag ik u: geef mij de kans om een naam voor uw concept te bedenken. Liefst een populair iets, met een breed bereik. Gun me de kans om - zij het anoniem - de eeuwigheid in te gaan. Ik zorg voor een lekker bekkend, duidelijk woord dat u geen windeieren legt. En Van Dale zorgt voor de rest. Belt u Ilse vandaag nog?

Reacties

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.