Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Spraakverhakselaar

Elke dag plons ik vrolijk van 's morgens tot 's avonds in mijn taalbad. Ik trek vlot ettelijke tekstbaantjes. Ik zwem in zinnen, terwijl de prachtigste woordcombinaties in me opwellen. U leest het: zolang ik schrijf, voel ik me als een vis in de zee.

Spraakbenen

En dan duik ik op het land: voor een vergadering met een klant, bijvoorbeeld. En plots voel ik me wiebelig op mijn vinnen, euh ... benen en licht in het hoofd. Mijn woorden happen naar betekenis. Ze tuimelen verdwaald uit mijn mond, nu ze de weg naar mijn vingers niet meer vinden. "Goedenavond," begroet ik een ochtendlijke beller. Of: "Ik zal u onze offerte zo snel mogelijk toekrijgen.  En: "Bel me gerust even op mijn e-mail." Mijn tong draait zich in de knoop, omdat al m'n zinnen zich in paniek naar de reddingssloepen begeven.

Naamgenoten?

Vooral eigennamen moeten het ontgelden. Die kluts ik als in een draaikolk allemaal door elkaar. Mijn collega's krijgen systematisch een andere naam: Wim wordt Tom, Tom wordt Marcel, Matthias of het weinig sympathieke: dingske, allez, hoe-heet-gij-nu-weer? Neen, dan noem ik mijn schrijfbroeders liever naar mijn dierbare (mini-)mannen thuis: één naam voor allen ... lekker gemakkelijk. Vreemd genoeg blijft coördinator Ilse altijd Ilse. Maar dat is dan ook Ilse ten voeten uit: altijd heerlijk en authentiek zichzelf.

Doe de dinges

's Avonds sla ik alle records. Dan hinkstapspringen mijn zinnen pas echt. Mijn zonen krijgen te horen dat ze hun dinges in de dinges moeten hangen en wel NU of ... ‘geen dinges voor een hele week’! Of ik vraag hen om hun schoenen in de ijskast te zetten, omdat ik net bedenk dat ik mijn broodbeleg best koel zet.

Vaste taal onder de vingers

Neen, zet mij maar voor een scherm. Daar kalmeert mijn hotsende taalknobbel zich. Gaat hij opnieuw keurig in het gelid staan. En wacht hij gedwee op zijn moment de gloire: als elk woord precies op de juiste plek in de tekst staat. Komt een zin er toch verhakkeld uit? Dan is er de delete-toets. Of zijn er de onvolprezen heren van de interne revisiedivisie. Gelukkig maar.

Reacties

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.