Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Speculaaoos

Ga je met kinderen naar het park? Dan neem je het best een hartig of fruitig hapje mee. Toch als je wilt vermijden dat je kinderen blijven bedelen om de ijsjes, chips en andere niet voedzame nonsens die in parken tegen woekerprijzen verkocht worden.

Tomeeto – tomatoh

Die ene keer had ik speculaas mee. Tenminste, dat dacht ik. Tot mijn alerte oudste me corrigeerde: “Mama, dat is geen speculaas. Op de verpakking staat speculoos.” Waarop ik antwoordde: “Dat is hetzelfde. Alleen noemen Belgen het speculoos, en zeggen Nederlanders speculaas.” Mijn vriend reageerde met: “Neen, het zijn twee verschillende soorten koek.” Maar staven kon hij zijn bewering niet.

Koken met Schrijf.be

Dus ik surf internet op. Al snel vind ik een bevredigend antwoord. Dat de misvattingen die ik over speculaas had, bijstelt. Speculaas is geen koek. Het is een gebak. Je maakt het door boter te mengen met cassonade of basterdsuiker en véél speculaaskruiden. Waarna je dat deeg met bloem en bakpoeder mengt. Ziezo: hebt u meteen een recept voor een heerlijk middagje kliederen in de keuken.

Zoet of pittig?

En hoe zit het dan met speculoos? Dat woord is inderdaad Vlaams. Maar het verschil gaat verder dan de linguïstiek. Nederlanders zijn blijkbaar verzot op kruiden – getuige de pepernoot die geen enkele Belg doorgeslikt krijgt. Wij houden het liever zoet. Belgische fabrikanten gebruiken dus weinig of geen speculaaskruiden. Daarom noemen ze hun speculaas speculoos - comme les Français. En met de nadruk op loos: ‘schijnbaar, niet echt’.

Reacties

Wessel
Wessel schreef

Ik smeer tegenwoordig speculoospasta (crunchy!) op mijn boterham. Da's van het merk Lotus. Belgisch volgens mij, en bekend van het horecakoekje. Alleen lijkt dat meer op een kandijkoekje, een soort Bastognekoekje. Maar ik weet niet of dat bij jullie bekend is.

Hanneke
Hanneke schreef

Ja ja, de Bastogne-koeken zijn ook hier in België te verkrijgen.

Toen ik nog klein was en in Nederland woonde, nam mijn moeder altijd een grote voorraad Bastogne-koeken mee op vakantie. De smaak van de Bastogne-koeken sluit nauw aan bij die van speculoos. En is voor mij dus onlosmakelijk verbonden aan vakantie.

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.