Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Sinterklaas

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Sinterklaas brengt lekkere mokskes

Als copywriter vreet ik letters. En in één periode van het jaar mag u dat heel letterlijk nemen. Nú. Wanneer Sinterklaas en Zwarte Piet op onze daken klauteren. En ik me ziek eet aan ... letterkoekjes.

Over 'pieknieken' en 'nicnacjes'

Wat ik de afgelopen jaren merkte? Dat haast niemand de officiële benaming 'letterkoekjes' in de mond neemt. Nee, iedereen zwiert er zijn dialectwoord tegenaan. Heerlijk vind ik dat!

Als West-Vlaamse spreek ik altijd van 'pieknieken'. En in Antwerpen eten ze 'nicnacjes'. Twee oké-woorden, vind ik dat. Het is pas op mijn achttiende dat ik steil achterover val. Wanneer een Oost-Vlaamse vriendin mij 'mokskes' aanbiedt. Ik verstar drie seconden, en vraag haar om dat woord te herhalen. Maar het komt er op identieke wijze uit.

Een 'lekker mokske' betekent in West-Vlaanderen net iets anders. Check maar eens bij Google Afbeeldingen ...

Hoe noemt u de letterkoekjes? Ik ben benieuwd!

 

Sinterklaas

Reacties

Kathy Salden
Kathy Salden schreef

In Oost-Vlaanderen heten ze Karolientjes!

schreef

Hallo Stefanie, haast niemand hier. Want ik neem *altijd* het woord 'letterkoekjes' in de mond. En daarna letterkoekjes, natuurlijk. Nomnomnom.

Suzan
Suzan schreef

Aan een West-Vlaamse vrouw moet je inderdaad niet zomaar lekker mokske zeggen :)

schreef

@Kathy, zo leer ik weer bij! 'mokskes' is blijkbaar vooral in Sint-Niklaas en omstreken gebruikelijk. De rest van de provincie spreekt inderdaad van 'karolientjes'. En nog verwarrender: 'karolientjes' wordt ook gebruikt voor de kleine koekjes met een suikertoefje op!

@Andy: met 'letterkoekjes' zaai je alvast geen verwarring. Leuk om te weten dat er toch nog wat mensen zijn die het gewone woord meer dan oké vinden ;-).

@Suzan: dat denk ik ook :-)!

Judith
Judith schreef

Ik vraag me al jaren af hoe je die variant met suikertoefjes op noemt. Deze: https://www.google.be/search?q=letterkoekjes+met+suiker&espv=2&biw=1680&bih=925&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=hG1aVIexD6u1sQSHtILgBw&ved=0CAYQ_AUoAQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=4fGG9yR3oDDiQM%253A%3B6LGupDqAuKLFNM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.zeppelinbend.com%252Ficed-gems.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.zeppelinbend.com%252Ficedgems.htm%3B162%3B171. Is dat ook streekgebonden?

Tony
Tony schreef

50 jaar geleden, in Hamme (O-VL.), waren dat "cachetjes"... hoewel dat Frans is natuurlijk.

Kathy Salden
Kathy Salden schreef

En die zachte pastelkleurige snoepjes in de vorm van Mariabeeldjes: hoe heten dié eigenlijk?

schreef

@Kathy, die Mariabeeldjes zijn guimauven. Ze behoren tot de confiseriefamilie van de 'spek'. Je hebt ook guimauven met anijssmaak in de vorm van klompjes. Geef mij die maar, en nu we toch bezig zijn: ook een zakje mokkaspekken in een jasje van chocolade.

Even terug naar de hoofdzaak: volgens mij zeggen veel Turnhoutenaars, net als ik, 'nicnacskes'.

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.