Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Sinaasappelsienen

Telkens als ik een Nederlander aan de lijn heb, hoor ik mijn collega's onderdrukt giechelen. Ik weet het, ze lachen me uit. Want spreek ik met een 'Hollander'? Dan ga ik meteen dat Hollands papegaaien. En daarin ga ik ver. Het is meer dan een accentje nakauwen: ik neem hun idioom volledig over.

Oranje boven

Waarom ik mijn moers' taal verloochen voor die lui van boven de Moerdijk? Uit respect voor mijn gesprekspartner, misschien. Of voor de verstaanbaarheid: dan heiligt het doel van de communicatie echt wel de middelen. Maar ook wel omdat ik het hartstikke zat ben om de knuffelbelg van dienst te zijn.

Gezellig Belgisch

Ik woonde ooit een jaar in Den Haag: één hoog in de 2de Van Blankenburgstraat. Ik winkelde er in de buurt. Maar bestelde ik bij de slager 100 grammetjes hesp? Dan keek die me nietsbegrijpend aan en bulderde hij daarna: "Oooh, zeggen jullie dat zo in het Belgisch? Wat grappig! Zeg nog es wat ... " Erger werd het bij de groenteboer. Die betrok hiklachend zijn wachtende clientèle erbij: "Moet je horen: appelsienen, zegt ze ... "  Of de boetseerjuf, die het hilarisch vond dat onze frank en niet ons dubbeltje viel. Zou ze nu nog lachen, telkens als ze een eurocent kwijtspeelt?

Vlaamse aard, Hollandse pen

In het olijke feestgedruis dat mijn koetervlaams steevast ontketende, hoorde niemand mijn pertinente opmerking: "Het Belgisch bestaat helemaal niet." Dus nadat ik een paar keer het aapje met het rokje had gespeeld, nam ik een resoluut besluit. Ik wikkelde mijn warme, gezellige en zachte moedertaal in zijdepapier, legde ze voorzichtig in een mahoniehouten doosje en borg ze op. 
Dat doe ik nu nog. Toch als een noorderbuur met me praat. Of als ik een tekst voor hem schrijf: want dat leest toch anders in het Hollands. Ja toch! Niet dan?

Reacties

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.