Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Shalom en goeiemorgen

Heeft uw huis een naam? Het mijne niet. Maar het fascineert me enorm, zo'n poging tot poëzie op huismuren. Soms goed gevonden. Soms ronduit bizar. Maar altijd leuk om te lezen.

Eigenzinnig vrijzinnig

Mijn grootvader zette de deftige Mechelse straat waarin hij woonde op stelten in de jaren veertig. Want aan de hagelwitte muur van zijn nette villaatje bracht hij in sierlijke smeedijzeren letters 'SHALOM' aan. Verwarring alom: was Charles plots jood geworden? Nee hoor. Mijn - overigens vrijzinnige - grootvader vond het gewoon mooi. Omdat het 'vrede' betekende, en ook een groet is. "Iedereen is hier welkom, van alle religies", zei hij.

Op hertenjacht in de stad

Natuurlijk vind ik dat mooi. Omdat het mijn grootvader was die de naam koos. En omdat ik het verhaal erachter ken. Maar als je het verhaal niet kent, zien huisnamen er soms ronduit misplaatst uit. 'Le bon bon' op een grauwe prefabwoning. 'Stil geluk' op een huisje aan een drukke steenweg. 'Eikenhart', alleen maar omringd door een miezerig lapje tuin met twee schrale struiken. Of 'Hertenjacht' op een bescheiden bungalow in een verkaveling. Maar de naam die me de ogen het verst deed opentrekken? 'Goeie Morgen Morgen'. Ik zag het onlangs op een gevel in Wemmel, de thuisbasis van Nicole en Hugo. Ofwel een huis van grote fans dus, ofwel het huis van het olijke duo zelf ...

Villa Eenzaamheid

Dankzij de Mechelse werkgroep Mechel-o-manie kunt u ook zelf uw creativiteit botvieren. Op www.passagemechelen.be maakt u gewoon ... uw eigen huisnaambordje. Een heerlijk initiatief! Wat wordt het bij u? Villa Eenzaamheid? Huize Weltevree? Fort Knox? Geef ons een seintje als u inspiratie nodig hebt ...

Reacties

Wim Van Rompuy
Wim Van Rompuy schreef

Het huis van m'n grootmoeder (zie ook http://www.schrijfmachine.be/missdear.htm ) heette:

't Onzent.

En boven de voordeur van de villa die wij tien jaar geleden kochten, prijkte 'Nil desperandum' - wat zo veel betekent als 'wanhoop niet', 'laat de moed niet zakken'. Een versstukje van de Romeinse dichter Quintus Horatius Flaccus!

Het onding werd meteen verwijderd, maar weggooien konden we het niet, omdat het onlosmakelijk met het huis verbonden is.

Ann
Ann schreef

:-)

Dat doet me denken aan wat ik op de deur van mijn Leuvense kot had gehangen:

'Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate.' Als Dante de rommel in mijn kot gezien had, zou hij er vast akkoord mee zijn gegaan ... :-)

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.