Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Schrijf.beter 015

 1. Daarmee realiseert het een waaier aan van volledig afgewerkte producten.
  Gek, maar dit foutje komt heel vaak voor. Als er na 'van' maar één zelfstandig naamwoord volgt, kun je een mooie samenstelling maken: bijv. een productenwaaier. In de voorbeeldzin zou je een draak van een samenstelling krijgen. Dus niet doen! 
   
 2. Een aanpak waar waarin ik me helemaal in kan vinden.
  Je houdt voornaamwoordelijke bijwoorden zoveel mogelijk aan elkaar vast. In spreektaal heb je de neiging om ze uit elkaar te rukken. Maar de norm blijft: lijm 'waar of er + al die mogelijke voorzetsels' zoveel mogelijk aan elkaar!
   
 3. In praktijk situeert ligt de gemiddelde snelheid zich tussen 1 en enkele Mbits per seconde.
  'Zich situeren' is een leenvertaling uit het Frans. Je kunt het o.a. volgens het Woordenboek voor Correct Taalgebruik en VRTtaal.net beter vervangen door liggen, staan, zich bevinden, thuishoren, plaatsen.
   
 4. Door het aantal patiënten dat eraan lijdt, is de ziekte van Bechterew de tweede belangrijkste op een na belangrijkste chronische gewrichtsontstekingsziekte.
  Er kan maar eentje de belangrijkste zijn, dus ...
   
 5. De MRA is een kunststofplaatje dat u over de tanden klemt, en de onderkaak naar voren duwt. De MRA is een kunststofplaatje dat u over de tanden klemt, en dat de onderkaak naar voren duwt.
  'Kunststofplaatje' is in de eerste betrekkelijke bijzin lijdend voorwerp, want het onderwerp is u. Maar in de tweede betrekkelijke bijzin is 'kunststofplaatje' onderwerp, dus moet je 'dat' herhalen. Je kunt natuurlijk ook een nieuwe zin beginnen na 'klemt': Het duwt de onderkaak naar voren.
   

Reacties

els vandeborght
els vandeborght schreef

"Een waaier aan" is volgens vrttaal correct. Lees http://taal.vrt.be/taaldatabanken_master/taalkwesties/w-wz/tk-w0134.shtml

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.