Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Schrijf- of leesfout?

De vaakst voorkomende schrijffout, die ik als kwaliteitsbewaker van Schrijf.be tegenkom? Dat is géén schrijffout, wel een leesfout.

Hoor uw fouten

Onze procedures verplichten iedere copywriter zijn tekst hardop te lezen voor hij hem uit handen geeft. Waarom? Omdat hij dan hoort waar zijn tekst rammelt: daar waar hij niet schreef zoals hij sprak.

  • Hapt u in een zin naar adem? Hak hem in twee - de zin, niet uw adem.
  • Stottert u? Verander de woordvolgorde.
  • Aarzelt u? Schud de zinsbouw door elkaar.
  • Raakt u verveeld? Las een vraagje in.
     

Lezen ≠ prevelen

Nog iets: hardop lezen is niet hetzelfde als prevelen. Dat doen brevierende paters. Zij mogen dat: de Heilige Schrift staat toch al in steen gebeiteld. Maar wilt ú dat uw commerciële tekst scoort? Lees hem dan hardop, alsof u hem voor uw lezer voorleest.

Reacties

yoyo
yoyo schreef

Hardop lezen doet scoren? Nu je het zegt: als kind beloonden mijn grootouders me één keer per jaar: toen ik mijn nieuwjaarsbrief hardop voorlas! Liefste peter en meter, honder frank is goed, duizend frank nog beter :-)

Nog jeugdherinneringen: toen ik voorlas in de kerk mocht ik daarna ook steevast met het mandje rondgaan :-)

yoyo
yoyo schreef

Verdorie, had mijn reactie beter eens hardop gelezen.. Honderd frank met een d uiteraard. :-(

Stephanie
Stephanie schreef

Wim, je hebt overschot van gelijk.

En toch betrap ik mezelf er telkens op dat ik na een tijdje niet meer hardop lees, maar weer aan het prevelen sla.

Om tijd te winnen, misschien? Dom, want vanaf dat moment lees ik ook zo weer over de fouten over … “Hardop lezen”: ik zal het als mijn screensaver instellen!

Marjan
Marjan schreef

Dat is een goede tip, ja (ik had eerst getypt: yep, das een goeie tip..). De kinderen vinden het wel raar als ik weer eens hardop tegen de computer praat.

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.