Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Schrijf.beter 062

 1. Zo draagt ze bij aan tot een transparante, performante efficiënte en toegankelijke Vlaamse Overheid.
  Bijdragen aan betekent financieel participeren en perfomante is Belgisch voor efficiënt, goed presterend, optimaal functionerend.
      
 2. Ook als ouder garanderen we je een brede glimlach. Ook als ouder krijg je van ons gegarandeerd een brede glimlach.
  In de rode zin slaat als ouder op het onderwerp we. Maar als ouder moet niet op we, wel op je slaan. De groene zin doet dat perfect: de klant krijgt als ouder een brede glimlach.
      
 3. Onze offshoremedewerkers offshore medewerkers zetten uw bedrijf in geen tijd online.
  Offshore is volgens de woordenlijst en Van Dale een bijvoeglijk naamwoord. Dus twee woorden!
      
 4. Sommige lekkages lekken vindt u gemakkelijk zelf.
  Aiaiaiai, dat doet pijn: lekkages staat ook in Van Dale, maar kun je dat nu laten staan? Lekken is toch een veel lekkerder woord? Toch? Of vergis ik me?
      
 5. Met alle comfort en de bijhorende bijbehorende diensten van dien.
  Bijhorende komt heel vaak voor, maar is fout! Het moet bijBEhorende zijn. Bovendien is van dien in deze zin natuurlijk gewoon dubbelop, dus weg ermee! 
                               

  

Reacties

Marcel
Marcel schreef

Dag Jan

Bedankt voor je belangstelling!

Bijhorend is volgens Van Dale Belgisch-Nederlands en volgen VRTtaal.net standaardtaal in België. Algemeen Nederlands is bijbehorend. Bovendien hoort er een ondergeschiktheid bij. Zoals in: 'een jurk met bijbehorend sjaaltje'.

Groetjes

Marcel

Jan!
Jan! schreef

Interessant, maar waaróm is "bijhorende" fout? Is het "Belgisch", of betekent het iets totaal anders? Het komt wel voor in de Van Dale.

Georges Grootjans
Georges Grootjans schreef

Als het standaardtaal in België is, is het per definitie niet fout. Integendeel, ik moedig het aan om het zeker in Vlaanderen te gebruiken.

Marc
Marc schreef

bijhorend staat niet in het groene boekje, bijbehorend wel, dus is het fout, zo simpel is dat... Dit is de enige goede gids voor de standaardtaal in geval van twijfel.

Wim Van Rompuy (Schrijf.be)
Wim Van Rompuy (Schrijf.be) schreef

De Woordenlijst Nederlandse Taal (het 'Groene Boekje') zegt inderdaad alleen iets over de spelling. En niéts meer. Zie http://www.schrijf.be/taalhulp.htm.

Wat standaardtaal betreft: hier houdt Schrijf.be zich strikt aan de afspraken die het maakte in http://www.schrijf.be/nedervlaams.pdf.

Dieter
Dieter schreef

Inderdaad is het niet fout als het in België standaardtaal is. Een rijkswachter (bestaat niet meer) is standaardtaal in België en dus ook niet fout, enz. Het hangt van het publiek af. Schrijf je enkel voor België dan kan allebei. Schrijf je voor het hele taalgebied dan kan enkel bijbehorende, of indien er geen ondergeschikheid is daarbij horende. En ik ken wel een duizendtal woorden die niet in het groene boekje staan en toch juist zijn. Het groene boekje is slechts een - per definitie - beperkte lijst met de officiële spelling van woorden. Bijhorend/bijbehorend heeft weinig met spelling te maken.

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.