Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Schrijf.beter 061

 1. Want enkele groene accenten bezorgen uw werkplek meteen een gezellige atmosfeer sfeer.
  De Engelsen houden van 'a perfect atmosphere', maar wij doen het in een gezellige sfeer. Ieder zijn heug en zijn meug!
           
 2. Wij houden onze beloften en handelen in lijn in overeenstemming met onze waarden.
  'In lijn met' is een gallicisme, zo eenvoudig is dat.
           
 3. Maar om zeker er zeker van te zijn dat ze deze tekstsoort zou afleveren, trok hij haar af en toe aan de mouw.
  Dit is weer een hardnekkige, ze komt vaak terug en is bijna onuitroeibaar (pardon dit is twee keer dubbelop, maar ook alleen maar bedoeld om zeker te zijn dat u het weet :)). 'Er zeker van zijn dat' is de juiste formulering.
            
 4. Deze design waterkoeler designwaterkoeler is niet alleen mooi om zien om te zien, maar vooral lekker om van te drinken.
  Samenstellingen met design schrijf je normaal in één woord, eenvoudig omdat design een zelfstandig naamwoord is. Dus dan creëer je gewoon een nieuw substantief dat bestaat uit twee ... substantieven.
  Mooi om zien is dus fout. Nochtans zijn er nog heel veel taalgebruikers die hardnekkig die te voor de infinitief weglaten. Ik weet niet waarom, want het zou toch bij niemand opkomen om te zeggen lekker om drinken. Toch? Meteen herhaal ik het nog maar eens: het is dus ook goed om te weten EN NIET goed om weten.
        
 5. U geniet geniet van totaaloplossingen tegen een aangename prijs op uw maat die u past.
  Iets genieten bestaat nog wel, maar beschouwen de stijlcoryfeeën als stijfdeftig en erg verouderd. Krijgen is meestal een heel dankbaar en niet zo duur alternatief. Maar hier kan genieten van natuurlijk perfect dienstdoen. 
  Op uw maat is een oervervelend cliché aan het worden. En omdat wij nu eens echt genoeg hebben van clichés, gooien we ze er een voor een uit. Basta!
                  
              

Reacties

Raveyts
Raveyts schreef

Marcel,

Ik kan niet akkoord gaan met jouw opmerking nummer 5 in schrijf.beter van 16 april, over het werkwoord 'genieten'.

Naar mijn bescheiden mening is de overgankelijke vorm 'iets genieten' helemaal niet verouderd. Het betekent gewoon iets helemaal anders dan 'genieten van iets'.

Dat laatste staat gelijk met 'genot hebben van iets'. Je kunt genieten van een lekker wijntje, van een frisse pint of van een stevige vrijpartij.

Maar een premie, een voordeel, een oplossing enz. geniet je gewoon. Daar heeft genot weinig mee te maken.

Maar, beste Marcel, ga wel gewoon verder met je schrijfbeteradviezen. Ze zijn best te genieten.

Sonja Brouwers
Sonja Brouwers schreef

Dag Marcel,

Ik weet niet of de :-) in opm. 3 verwijst naar het feit dat je je ervan bewust bent zelf de fout te maken die je zopas verbeterd had; 't is maar om er zeker van te zijn dat je het weet ...

In de zin uit opm. 5, zou ik ook "tegen een aangename prijs" geherformuleerd hebben, het voorzetsel "tegen" lijkt me hier nl. niet op z'n plaats. Vandaar mijn voorstel: "aan een aangename prijs", of "voor een zacht prijsje". Niet te verwarren met "tegen elke prijs".

Die laatste doet me trouwens denken aan een andere veelgemaakte fout: "langs de ene kant..., langs de andere kant". "Langs" drukt een richting uit, b.v. "langs de waterkant". In de bewuste uitdrukking gebruik je "aan de ene kant..., aan de andere kant".

Heerlijk! Toch?

Philippe Thiery
Philippe Thiery schreef

Dag Sonja,

Volgens mij is 'voor' of 'tegen' (en niet 'aan') het correcte vaste voorzetsel bij het woord 'prijs'. Dus 'voor/tegen een aangename prijs, een zacht prijsje', enz.

Taalkundige groeten,

Ann
Ann schreef

Wel, toen ik bij Colruyt werkte, hebben ze me ingepeperd dat het altijd 'tegen de laagste prijs' was ... :-)

Marcel
Marcel schreef

Dag mijnheer of mevrouw Raveyts

Tja, het heeft wat geduurd voor ik reageerde, excuus daarvoor!

In elk geval bedankt voor uw opmerking. Maar VRTtaal.net zegt letterlijk: 'iets genieten' is schrijftalig en ambtelijk. Een goede verstaander voelt dan aan dat het ook verouderd is, niet meer spits genoeg voor een moderne spreek- en schrijftaal. Een heel goed alternatief is 'in aanmerking komen voor' of 'krijgen'.

Marcel
Marcel schreef

Dag mevrouw Sonja Brouwers

'Aan' als voorzetsel bij een prijsaanduiding is geen standaardtaal. Vanuit het gezichtspunt van de koper gebruik je meestal 'voor'. Vanuit het standpunt van de verkoper zeg je het best 'tegen'.

VRTtaal.net gaat nog verder: de prijs per stuk of eenheid druk je uit met 'tegen', 'voor' of 'à'. Ook bij u wil ik mij excuseren voor de late reactie.

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.