Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Schrijf.beter 047

 1. "Het open jachtseizoen openjachtseizoen op de Europese markten is nog lang geen realiteit", stelt de netto fondseninvoerder nettofondseninvoerder.
  Altijd een beetje tricky die drieledige samenstellingen. Als het eerste lide van de samenstelling alleen maar het tweede bepaalt, dan schrijf je het geheel in één woord. Hier gaat het dus om een seizoen van open jacht en geen open seizoen. En de spreker is een invoerder van netto fondsen, geen netto invoerder.
   
 2. Sfeer noemt u 'avond' en is een combinatie van de zachte gloed achter de tv en het warme licht van een leeslamp. Sfeer noemt u 'avond'. Het is een combinatie van de zachte gloed achter de tv en het warme licht van een leeslamp.
  In de rode zin is sfeer eerst lijdend voorwerp bij noemt en daarna ineens onderwerp bij is. Dat mag niet, ook niet in 2010!
   
 3. Elke bioscoop heeft een satellietinstallatie met high-definition ontvangers highdefinition-ontvangers.
  Analoog met het bekendere woord lowbudgetfilm, dus normaal in één woord, maar voor de leesbaarheid toch het liefst met een koppelteken. 
   
 4. Het is leuk om samen te werken met een klant die voortdurend met eigen voorstellen komt aandraven aandragen.
  Met een paard kom je aandraven, maar met ideeën kom je aandragen. Als je natuurlijk dat schitterende idee hebt gekregen, terwijl je aan het paardrijden was ...
   
 5. Problemen? Wij snellen u zo snel mogelijk ter te hulp!
  Klassieke fout, waarschijnlijk onuitroeibaar. Toch nog maar eens proberen: je snelt te hulp. Te land, te water en ... ter zee.
   

En voor alle schrijf.beteraars: het allerbeste voor 2010. Laat de liefde voor taal uw vreugden verdubbelen en uw leed halveren.

Reacties

Wessel
Wessel schreef

Bij nummertje 4 gaat mijn taalgevoel kriebelen. De samenstellingen 'komt aandragen' is hier toch niet correct. Je draagt ideeën aan of je komt met een eigen bijdrage (of iets dergelijks).

Ik kan het helaas niet beargumenteren. En da's vervelend als je taaljeuk hebt. ;-)

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.