Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Schreiffautenleisje 2

Misschien denkt u soms: "Zo'n eindredacteur van Schrijf.be heeft toch nooit veel te doen. Af en toe een tekstje lezen en genieten. Met zo'n stel schitterende, professionele schrijvers die altijd het beste van zichzelf geven én dan nog een kwaliteitsbewaker die voor hem libero speelt." Ik ben dan niet meer dan de flamboyante doelman van een kampioenenploeg.

Libero

De eindredacteur is inderdaad de laatste man van de ploeg. En zoals een doelman mag hij alles gebruiken, zelfs ... zijn handen, om de ultieme steekjes op te rapen. U denkt nu misschien: "Gemakkelijke manier om je boterham te verdienen."

Voor een deel hebt u gelijk. Geen mooier geschenk dan teksten van Schrijf.be te mogen einden. Wij beschikken over een stel schrijfberen van wie het talent afdruipt. Meestal is het dus puur genieten. Vanop de eigen doellijn, zeker van de overwinning.

En toch moet ik af en toe met een laatste save of tackle een tegendoelpunt vermijden. Meestal herstel ik dan een fout(je) tegen de werkwoordsvorming, de congruentieregel, de spelling, de stijl of de zinsbouw. Ik verricht geen wereldwonderen. Ik probeer er alleen voor te zorgen dat onze netten ongeschonden blijven.

Nummer 2

In mijn tweede lijstje vindt u opnieuw tien van die vaak gemaakte, kleine fouten. Geen paniek: iedereen maakt ze wel eens. Maar misschien, als ik het mooi blijf vragen, krijg ik ze er toch ooit allemaal uit ...

 1. ik zal morgen komen → ik kom morgen
 2. bijhorende paperassen → bijbehorende paperassen
 3. omwille van de grote drukte → om, wegens de grote drukte
 4. kloeg, rok, verworf → klaagde, rekte, verwierf
 5. mits een ingreep van de overheid → op voorwaarde dat de overheid ingrijpt
 6. daar kan ik niets aan verhelpen → dat kan ik niet verhelpen
 7. goed om weten → goed om te weten
 8. online catalogus → onlinecatalogus
 9. labo → lab
 10. het gelijkvloers → de gelijkvloerse verdieping
   

En weet je wat? Er komen nog van die lijstjes ... 
Zo wordt onze ploeg elk jaar kampioen. :-)

Reacties

Jeroen Rombaut
Jeroen Rombaut schreef

Taalfoutenlijstjes ... een moedig initiatief!

Hier op het werk probeer ik elke week mijn collega's en onze freelancevertalers te 'sensibiliseren'. Met wisselend succes.

Zie http://www.elanlanguages.com/category/ElaN-taalpatrouille.aspx

Mieke
Mieke schreef

Mijn boekhouder was hier net nog voor de btw-aangifte (kleine letters, mét streepje). "De zaak draait goed, hé! Maar waarom zoveel opdrachten via Schrijf.be? Werk je niet liever rechtstreeks vanuit je eigen bedrijf voor klanten?"

Hij vraagt het elk kwartaal opnieuw, en ik krijg het maar niet uitgelegd: de band met Schrijf.be, de collegialiteit onder de schrijfberen, de zekerheid van de kwaliteitsbewaking, de gratis opleiding die ik van mijn eindredacteur krijg, elke dag opnieuw, ...

Waarvoor hartelijk dank, Marcel!

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.