Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Schizofrene taal

De stemmen die schizofrene patiënten horen, zijn er ook echt - tenminste in hun hoofd. Zij beelden ze zich dus niet in. En dat heeft allemaal te maken met ... taal. Dat lees ik net in 'Onze Hersenen' van psychiater René Kahn - een populair-wetenschappelijke aanrader. Het boek bedoel ik.

Uw taal zit links

Terwijl u dit leest, stoomt het links opzij onder uw hersenpan. Want dáár zitten uw taalcentra: het gebied van Broca voor de grammatica en de spraak, en het gebied van Wernicke voor het begrip. Onze moedertaal zal uw rechterhersenhelft dus worst wezen. Dat is raar, want haast al uw andere hersenfuncties krijgen wél aan beide hersenkanten onderdak.

Schizofrene taal zit aan beide kanten

Bent u niet schizofreen, schuiven ze u onder de hersenscanner, en laten ze u een taaltestje doen? Dan licht het taalgebiedje links aan de zijkant op.

Maar bent u wél schizofreen? Dan wordt de scan een kerstboom: hetzelfde hersengebied gaat ook aan de rechterkant aan het werk. Een gebied dat dit normaal gezien helemaal niet mag. Of kán. Maar mogelijk de linkerhelft te hulp schiet, omdat die aangetast is.

Communicatie in de knoop

Helaas geraakt door dit gebrekkige compensatiemechanisme de patiënt nog verder van huis. Want die kan zo stemmen gaan horen. Zinnen die zijn eigen hersenen rechts vormen, en dus voor diezelfde hersenen wel van buitenaf moéten komen.

Of hoe taal mensen ook heel ongelukkig kan maken. En alleen mensen. Want er is geen enkel ander dier dat een taalcentrum heeft ...

Reacties

Ann
Ann schreef

Dus bij copywriters stoomt het altíjd links opzij onder de hersenpan? Eens checken, misschien is ons hoofd daar een beetje warmer ... :-)

Wim
Wim schreef

Bij goéde copywriters, ja.

Voel nog eens even?

Wim
Wim schreef

Hand verbrand waarschijnlijk?

Ann
Ann schreef

Met derdegraadsbrandwonden afgevoerd naar het ziekenhuis, ja. :-p

Jan
Jan schreef

Prachtig. Helder nu. Je hoort dan wat in je onbewuste, intuitieve en poetisch deel ontstaat in je andere hersenhelft die door ratio wordt aangestuurd..

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.