Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Potjandoppie

"Inspiratie voor mijn blog, wie biedt?" Ik gooide mijn nood aan creatieve invallen op tafel - tussen de restjes bbq en de glazen wijn. "Je zou het kunnen hebben over de taalfouten die mijn kindjes uit het eerste leerjaar maken", opperde de juf onder het gezelschap. "Of over de kemels die ik dagelijks in de krant lees", stelde de andere voor. Ik knikte, maar niet helemaal overtuigd. Het werd even stil.

"Nog iemand?"

"Wist je dat Nederlanders vloeken met ziektes en Vlamingen met lichaamsdelen?" klonk het plots.

Tyfushoer vs klootzak

Now we're talking! Daaraan wilde ik me wel wagen. Het vervlaamsen van Hollandse teksten? Dat hoort af en toe bij mijn opdrachten. Maar een vergelijkende studie van scheldwoorden, dat nog net niet. Ik moest niet eens zo lang nadenken en zoeken. Want lees de twee vloektirades hieronder en je hoort meteen welk accent erbij past.

Eikels, kus toch allemaal mijn kloten!

vs

Kankerlijders, krijg toch allemaal de pleuris!

Toek op a façade

Zo hoor je een Vlaming nooit tyfushoer naar iemands hoofd slingeren. En omgekeerd klinkt eh gast, wilde gij een des op a vitrine niet gepast uit de mond van een Nederlander. Zijn er nog meer voorbeelden? Oh jawel! Na wat aandringen bij mijn collega's peuterde ik volgende Vlaamse en Nederlandse scheldwoorden los:

tirade 1: tering - tyfus - kankerlijder - krijg toch allemaal de klere - krijg de pleuris

tirade 2: klootzak - kut - eikel - kus mijn kloten - foef - kus mijn gat - kloothommel - piemelkop - tettekop - strontkop

Kortom: de theorie klopt als een bus! Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Lul, bijvoorbeeld. Die balanceert tussen de twee vloektalen: op-en-top Nederlands en toch een lichaamsdeel.

Reacties

roosje
roosje schreef

Potvolkoffie, wat een gelijkenis!

Jouw versie bekt inderdaad iets beschaafder.

Die jeugd van tegenwoordig...

Stefanie
Stefanie schreef

Twee keer raden wie verantwoordelijk is voor scheldtirade 2. De daders naam begint met een 's' en eindigt op een 'e'. En het is NIET Stefanie :-)

Sep
Sep schreef

Misschien kent die persoon zoveel scheldwoorden omdat hij voortdurend verwensingen naar het hoofd geslingerd krijgt van zijn 'collega's'?

Niet dat ik weet naar wie je verwijst, hoor.

kim
kim schreef

Ik boog me er ook al eens over - op aanraden van een priester, nota bene: www.schrijf.be/blog/potjandorie/

Toen besloot ik om het bij de brave 'vloekwoorden van weleer' te houden. Nu ik jullie voorstellen lees, vrees ik dat ik de bruine zeep moet pakken - Kom hier, dat ik jullie monden spoel.

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.