Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Politieke taal

De laatste campagneweek is ingezet. Het moet de politici als muziek in de oren klinken. Want na wekenlang posters plakken, ideeën spuien, lijsten samenstellen en peilingen checken, is het politieke establishment moe ... taalmoe.

Tijdens verkiezingsdebatten volgen de twijfelende 'euh's' en onafgewerkte zinnen elkaar op. Het retorische talent van onze politici laat met momenten te wensen over. Alle mooie, bruisende, en poëtische zinnen lijken ze te sparen voor hun overwinningsspeech ... áls die er ooit komt.

Oneliner met haar op

Het bewijs? Dat zag ik zondag tijdens het Grote Debat op Eén. De kopstukken van acht politieke partijen formuleerden daarin hun standpunten. Maar niet iedereen liet de woorden even vlot over de lippen rollen. Die verdomde taalmoeheid ... een kwelling voor iedere politicus.

Ook voor Filip De Winter. Hij die anders zo rad van tong is. Zijn meningen - u bent het ermee eens of oneens - zitten altijd verpakt in een schrandere oneliner. Over de inhoud valt te discussiëren. Over de vorm en de taal veel minder. Tot zondag. Filip was in een vijandige stemming, wilde een punt maken, en wilde bovenal scoren. "Het wordt de hoogste tijd dat we de stok achter de deur uit de kast halen", scandeerde hij.
Taalmoe, inderdaad ... Of om het op de wijze van De Winter te zeggen 'hij zat er met beide benen tot over zijn oren in.'

Reacties

WimK
WimK schreef

Gelukkig was zondag ook onze Unie ter Bevordering der Neologismen van de partij! Zo sprak Kris Peeters over de hoge 'afscheidingspremies' voor topmanagers, en noemde Mieke Vogels onze maatschappij een 'doolhol'.

Guy
Guy schreef

Haha, zoals ritwinnaars die geïnterviewd worden na de wedstrijd. Zijn onze politici misschien diep in hun hart echte coureurs? Eindeloos rondjes draaien en ter plaatse blijven trappelen...

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.