Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Perron of perron?

Ik pendel dagelijks met de trein en dat bevalt me best. Daarom besloot ik vorige week een stapje verder te gaan in het openbaar vervoer ... en de bus te nemen. Om de tocht minutieus voor te bereiden, stippelde ik de route online uit. Zo werd me duidelijk dat ik moest vertrekken op perron 3. Inderdaad, perron.

Perron voor trein ...

Als ík het woord 'perron' hoor, denk ik onmiddellijk aan een station met treinen. Niet met bussen. Ik vroeg me daarom af of 'perron' hier wel de juiste woordkeuze was. Dus snuisterde ik even in Van Dale. Praktijkwoordenboek Nederlands. Daar staat 'platform bij een station, vanwaar of waarop de reizigers in en uit de trein stappen.' Net wat ik dacht, perron wordt alleen gebruikt in een 'treincontext'.

... maar ook voor bus?

Maar om zeker te zijn, zocht ik het ook nog eens op in Van Dale. Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal. Die vermeldt 'stoep langs de spoorbaan bij een stationsgebouw'. Maar óók: 'balkon of platform van tramwagens enz.' Die 'enz.' zou wel eens kunnen verwijzen naar bussen, toch? Ik vind het allemaal nogal verwarrend. En ben voorstander om voor 'platform voor de bus' een nieuw woord te zoeken. Maar welk? Iemand een idee?

Reacties

Wessel
Wessel schreef

wachtplateau

opstap

busrust

hoofdhalte

WimK
WimK schreef

Ik hou het eenvoudig en kies voor 'busperron', naar analogie met busstation.

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.