Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Pendelen in Nederland

Onlangs mocht onze eindredacteur op de radio nog tekst en uitleg geven bij het verschil tussen Vlaams Nederlands en Nederlands Nederlands. Het verschil is brandend actueel, want deze week werd het weer pijnlijk duidelijk in de populaire tv-quiz 'De Slimste Mens ter Wereld'.

Pendelaars ...

Paulien Cornelisse, een Nederlandse die u misschien kent van haar boek 'Taal is zeg maar echt mijn ding', speelde de finale tegen de Belgische basketbalspeler Tomas Van Den Spiegel. De eerste vraag luidde: "Wat doen pendelaars het vaakst in de trein?" Paulien stamelde zich een weg door haar afnemende tijd, maar vond geen van de vijf juiste antwoorden. Tomas vulde meteen aan met: "Lezen, muziek beluisteren, slapen, ..."

Of forenzen?

Pauliens mond viel open. "Pendelaars, dat zijn toch waarzeggers met zo'n touwtje?" Nee dus. Wist zij veel dat het over forenzen ging ... Daar ging haar finaleplaats. Ze mocht meteen terug naar Nederland ... pendelen.

Pijnlijk! Want hadden ze die teksten even door Marcel onder handen laten nemen? Dan was de quiz ook voor deze allochtoon eerlijk geweest.

Reacties

Hanne
Hanne schreef

Dag meneer Grootjans

Marcel zou een waarschuwing in de tekst aanbrengen. Dan zouden ze dezelfde vraag mogen stellen, maar er voor Paulien even bij vermelden dat het over forenzen gaat.

Georges Grootjans
Georges Grootjans schreef

Dat is heel taalvriendelijk van Marcel. Of is het taalonderdanig? Moet omwille van een Nederlandse deelnemer de taal van een quiz op de Vlaamse televisie uitgevlooid worden? Omgekeerd: zouden ze in Nederland die taalvriendelijkheid jegens een Vlaamse deelnemer ook aan de dag leggen?

Georges Grootjans
Georges Grootjans schreef

Wat had Marcel dan wel met die tekst moeten doen? Pendelaars toch niet vervangen door forenzen (of is het forensen?)?

Drs. Johan Arendt Happolati
Drs. Johan Arendt Happolati schreef
Kiki
Kiki schreef

Arme Paulien, ja. Maar wel het grappigste tv-moment van het jaar.

Hoi: begroeting of afsluiting?
Hoi: begroeting of afsluiting? schreef

[...] afsluit. Ik dacht altijd dat die uitroep alleen bij een begroeting hoorde. Maar dat is bij onze Noorderburen niet langer het [...]

Plooi je advertentie naar je doelgroep
Plooi je advertentie naar je doelgroep schreef

[...] wie koopt een plooifiets? Pendelaars. En wie leest de Metro? Juist ja, [...]

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.