Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Parkeren met taalgevoel

Stél, u gaat een dagje shoppen bij onze Noorderburen. Uw wagen parkeert u dicht bij het stadscentrum - een zone waarin u moet betalen, van maandag tot zaterdag. Steekt u dan geld in de parkeermeter?

Een stomme vraag - vindt u. Natuurlijk betaalt u! Een boete is duurder.

Onze Noorderburen zelf denken er niet zo over wanneer ze in België parkeren - neen, niet omdat ze te gierig zijn om te betalen. Wél omdat ze het anders interpreteren. Zo blijkt uit een artikel uit De Standaard.

Lang parkeren, niet betalen

Voor Nederlanders betekent 'betalen van maandag tot zaterdag' dat je op zaterdag niet meer moet betalen. Want dan zou er 'tot en met zaterdag' moeten staan. Vlamingen begrijpen de boodschap dan weer wél - waarschijnlijk omdat ze het gewoon zijn om voortdurend parkeergeld in de meters te stoppen.

Hollandse logica

De taalspecialisten van De Standaard en de VRT geven de Ollanders alvast gelijk. Combineren we 'tot' met een datum, zoals de voorstelling loopt tot 30 juli? Dan rekenen de Vlamingen de 30ste er nog bij. Nederlanders niet. Voor een combinatie met een dag, zoals tot zaterdag, trekken de Nederlanders die redenering door. En betalen ze dus niet.

Reacties

Wessel
Wessel schreef

Tja, als het om de pecunia's gaat kunnen we het ineens wel ;-)

Wim Godschalk
Wim Godschalk schreef

Als ik met Nederlandse vrienden op zaterdag afspreek en ik roep: 'Tot zaterdag!' Staan ze er dan op vrijdag? :-)

David
David schreef

Hallo Wim

Stel je dat eens voor zeg! :) Meer weten over de taalverschillen tussen Vlamingen en Nederlanders? Neem dan zeker ook een kijkje op https://www.schrijf.be/nl/pief. Vriendelijke groet, David.

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.