Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Eenvoud siert

Eenvoud siert. Mijn oma wist dat al. En zij had helemaal geen kaas gegeten van marketing of communicatie. Toch is dit de essentie van ons prachtige beroep: het eenvoudig houden. Dat bedacht ik vanmorgen op weg naar het werk - terwijl ik mijn hersenen pijnigde over mijn opdracht: het bedenken van een nieuwe naam voor een HR-bedrijf.

Waarom ik niet?

En laat ik nou meteen daarna de perfecte illustratie van die eenvoud voorbijrijden. Op de Battelsesteenweg in Mechelen is namelijk Dienstenthuis gevestigd. Ik zie de naam van het bedrijf en ... ben stikjaloers. 

De perfecte naam

Want een naam die zo mooi de lading dekt, zo helder zegt wat het bedrijf doet en waar het voor staat, een naam die bovendien zoveel warmte en positiviteit uitstraalt ... je moet er maar opkomen. Supercreatieve-bedenksels-met-dubbele-bodem halen het nooit tegen dit soort parels.

Perfecte baseline

Dienstenthuis dus. Mooi in zijn prachtige eenvoud. En om mijn professionele nijd helemaal overuren te laten kloppen, bedachten ze er een even prachtige baseline bij: thuishulp en strijkservice met dienstencheques. Zucht! Read it and weep.

Liever schrijven

Ik buig nederig het hoofd. Tot ik bedenk dat ik mag werken voor een bedrijf met een even briljante naam: Schrijf.be. Gelukkig maar. Want liever dan te poetsen, schrijf ik toch teksten die doen doen.

Reacties

Jaak
Jaak schreef

Een suggestie voor Bart:

koop een echte Van Dale.

Dan kun je tanden, meubelen, schoenen ... en gewoon poetsen.

Poets de plaat, Nancy!

Bart Boone
Bart Boone schreef

Het valt af en toe op dat de blogposts niet aan dezelfde strenge taaleisen moeten voldoen als ander Schrijf.be-werk. "Poetsen" betekent namelijk "glimmend maken", volgens de online Van Dale. Koper kun je poetsen. Thuishulp doet heel wat meer dan dat. En gelukkig maar, want wij hebben geen koperwerk. Wat zou 'onze Nancy' zich anders vervelen!

Nieuwe Weg | Schrijf.beleeft
Nieuwe Weg | Schrijf.beleeft schreef

[...] schreef Elke onlangs dat eenvoud siert. En ik ben het daarmee volledig eens. Maar volgens mij had die straatnaam toch wat creatiever [...]

Bart Boone
Bart Boone schreef

Ik had het blijkbaar niet alleen uit de Van Dale, maar ook van de taaladviseur van de VRT:

Poetsen is volgens Van Dale al wrijvend schoonmaken: zilver, koper, schoenen, tanden poetsen we. Poetsen in de zin van "schoonmaken" is 'gewestelijk' volgens Van Dale.

Maar dat komt wel uit een Taalmail van 2006. Is dat in een nieuwere editie anders?

Namen noemen
Namen noemen schreef

[...] passionele taalminnaars betaamt, staan we ook in volle bewondering voor vondsten die niet uit onze kokers komen. Zo mag ik straks weer met mijn zoon naar [...]

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.