Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Mijn stemmetje

Ik heb een stemmetje in mijn hoofd. Dat klinkt erger dan het is. Het stemmetje zet mij niet aan tot bloederige slachtpartijen of ingewikkelde religieuze cultussen. Neen, het is puur professioneel. Het is een soort hulpstuk bij het schrijven.

Het is eigenlijk ook geen stemmetje. Het is de luide, duidelijke, soms zwaar bulderende stem van mijn eerste baas, de hoofdredacteur van de Ernstige Zakenkrant waarbij mijn schrijfcarrière begonnen is. Beweren dat de man soms wat onbehouwen reageerde, is zeggen dat de inwoners van Luik vorige week best tevreden waren met de kampioenstitel van de plaatselijke voetbalclub. In management- en personeelsbeleidhandboeken geloofde mijn baas niet echt. Maar ik heb van niemand zoveel geleerd als van hem.

Om maar te zeggen: het is geen piepstemmetje, nee.

Vijf of zeventien?

Hoe dat stemmetje dan werkt? Ik schrijf: "U krijgt een vijftal exemplaren." En meteen buldert het rechts  achter in mijn hoofd: "Oh, een vijftal! En hoeveel zijn er dat dan? Vier? Zes? Of Vijf? Of zeventien?" En dan maak ik van die zin netjes: "U krijgt vijf exemplaren."

Of ik schrijf: "U ziet uw bedrijf door wel tien verschillende brillen." Een luide vloek, en dan de schampere opmerking: "Door tien dezelfde brillen kijken zou weinig zin hebben, he?!"

Of ... o jee, wat doe ik nu? Ik schrijf in één zin de woorden 'momenteel' en 'immers'. Mijn stemmetje weigert zich zelfs te roeren. Misprijzend kijkt het toe, teleurgesteld schudt het ja of neen. Juist, ik heb een stemmetje dat kan kijken en hoofdschudden. Ik ben een complex iemand.

Dienstmededeling

Ik pleeg af en toe ook wel eens een stukje eindredactie. Vijlen en schaven en polijsten. Tot het perfect is. Ik doe dat graag. En ik probeer altijd behoedzaam, begripvol en vriendelijk te zijn in mijn commentaren. 

Oké. Soms lukt dat niet. Lieve Schrijfberen, hierbij weten jullie nu officieel dat dit niet mijn fout is. Het ligt niet aan mijn minzaam karakter, mijn vriendelijke inborst, mijn zachtaardig gestel. Het is niet mijn schuld. Het is sterker dan mezelf. Het is mijn stemmetje.

Reacties

Wim Van Rompuy
Wim Van Rompuy schreef

Je slaat meteen ook de spijker van mijn persoonlijke taalergernis op de kop!

Een verzamelaar wordt geïnterviewd. Op de vraag hoeveel bouwwerkjes hij al met lucifers bij elkaar lijmde, antwoordt hij: "Een 627-tal." Aaaaaaargh!

En toch, toch is de quizkandiaat die 'woonachtig is in ...' nog net iets erger.

Charlotte
Charlotte schreef

Hoe herkenbaar! De stem in mijn hoofd is van mijn leraar Nederlands, later aangevuld met andere onverbiddelijke heerschappen, zoals Heldring en Paardekoper.

Geen wonder dat ik ook graag eindredactie doe, want daarin kun je je geheel ongestoord overgeven aan die frikkerige neigingen - en je wordt er nog voor betaald ook! (Ik excuseer me ook alvast bij mijn mede-Schrijfberen voor mijn poging om Marcel te vervangen van 13-21 mei)

PS Ik zoek in de Van Dale op of 'frik' wel een goed woord is en lees: '1901-1925 vermoedelijk verkort uit schoolfrik (oorspr. lul)' Echt waar, het staat er!

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.