Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Lovetuten

Copywriters struikelen bijna dagelijks. Onze baas ondervond ooit aan den lijve hoeveel pijn dat kan doen …  Gelukkig overkomt het ons meestal in figuurlijke zin: we schuiven uit over kromme zinnen. Ook van mijn teksten gaan Wim en Marcel af en toe molenwieken. Dat is dan altijd mijn fout: de zin loopt niet lekker. Als alles goed gaat, merkt u als lezer daarvan … gelukkig niets. Dankzij de arendsblikken van onze kwaliteitsbewaker en eindredacteur, glijden uw ogen over het scherm als vlijmscherpe schaatsen over spiegelglad winterspelenijs. 

Loftuiting

Soms val ik niet over een zin, maar blijf ik aan een woord, wat zeg ik, een letter haken. Zo prik ik mij al jàààren aan het wat archaïsche loftuiting. Ik weet niet of u dat ook vindt, maar daar staat in mijn ogen een t te veel. Ik lees en begrijp: uiting van lof. En daar heb ik geen extra t bij nodig. Hooguit een goed glas champagne.

Lovetuten

Foutje van de schrijver, de drukker, Van Dale? Mis poes! Loftuiting, zegt de wijze gids, komt van lovetuten. Voor u mij ervan verdenkt dat ik hier het dialect wil promoten: lovetuten is een oud Middelnederlands woord, (nog) geen West-Vlaams. En het is samengesteld uit lof en tuiten. Tuiten is een werkwoord en betekent zoveel als toeteren, trompetten. Voor de Gezelleminnaars en West-Vlamingen nog herkenbaar in ‘k hoore tuitend’ hoornen.

Van zoveel schoolmeesterswijsheid tuiten mijn oren. Maar mijn lezend oog wil ook nog wat. Hoe lossen we dat oogprobleem op … ?

Wel, steekt u voor mijn part maar de loftrompet. Daartegen heb ik geen bezwaar. Of lovetuut uit volle borst.

Reacties

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.