Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Liefde is ... imiteren

Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is … tót we verliefd zijn. Want dan verandert onze manier van communiceren: gelukkige koppels nemen elkaars taal over. Dat ontdekten wetenschappers aan de Universiteit van Texas. Hun besluit? In liefdevolle relaties kopiëren partners elkaars woorden – meestal voornaamwoorden, voorzetsels en voegwoorden.

Apen apen apen na

Romantisch? Vooral biologisch. Mensen bezitten spiegelneuronen, waardoor we bewegingen van anderen onbewust nadoen – bijvoorbeeld de armen kruisen. Dit geldt ook voor geluiden en gevoelens. Meestal herhalen we de handelingen alleen denkbeeldig. Zien we in een film iemand kussen? Dan doet ons brein dat na. Soms is die reactie ook uiterlijk merkbaar. Denk maar aan een sterfscène: we huilen vaak net zo hard als de acteur die alleen achterblijft.

Partner als kopieermachine

In een relatie doen die spiegelneuronen overuren: we nemen elkaars gewoonten over, spiegelen elkaars handelingen … en kopiëren elkaars taal. Als alles goed gaat. Want vermijdt jouw partner overeenkomstige woorden? Dan zegt dat weinig goeds over je relatie.

En verschilt het taalgebruik volledig van dat van jou? Dan is de rechter hoogstwaarschijnlijk jullie inboedel al aan het verdelen.

Reacties

Wim
Wim schreef

Een fascinerende samenvatting over spiegelneuronen vind je op

http://www.ted.com/talks/vs_ramachandran_the_neurons_that_shaped_civilization.html

Je kunt overigens 'Dutch subtitles' inschakelen.

elke
elke schreef

Aha, daarom spreekt mijn ex dus Plutoniaans.

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.