Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Lessen in geluk

In de boekhandel valt mijn oog op een filosofisch minitraktaat. Met de onweerstaanbare titel: "Geluk. En waarom het niet het belangrijkste in het leven is."  Het lijkt me een verademing in tijden van verplicht cornflakesgeluk. Dus, ik koop het.

Hard labeur

Thuis begin ik welgemutst te lezen. Na enkele zinnen zinkt de moed in mijn schoenen: dit wordt ploeteren. Niet wat de man schrijft is onverteerbaar, wel de manier waarop hij het schrijft, of liever de manier waarop de oorspronkelijke tekst is vertaald.

Kopfschmerz mit grossem K

Nu is de auteur Wilhelm Schmid. Een filosoof én een Duitser. En die durven wel eens lange zinnen schrijven. En ze tjokvol informatie en stadhuiswoorden proppen. Zodat je na één regel al snakt naar een punt, een komma en een Dafalgan.

Maaglast

Helaas is de vertaler in eenzelfde bedje ziek: "Wat aan de volheid deze levens bijdraagt, versterkt dit geluk en verzwakt wordt het alleen door de eenzijdigheid van ervaringen, meestal door het overwicht van het aangename, dat men bij uitstek probeert te bestendigen." Ik roetsj van taalhobbel naar tenenkruller en vlieg misselijk de leesbocht uit.

Is er een hertaler in de zaal?

Bovendien lees ik door de vertaling de brontaal. En ik lees niet eens Duits. Wilde de vertaler dan geen begrijpelijke tekst schrijven voor mensen uit het Nederlandse taalgebied? Wilde hij ons zijn nieuwe filosofische inzichten ontzeggen?

Geluk is ... leesbaar

Neen, dan liever hoe ik het bij Schrijf.be leerde. Hier hertalen we teksten. We herschrijven ze in het Nederlands. In hapklare zinnen, waarvan je ontspannen geniet ...
Want zeg nu zelf: er is toch niets heerlijkers, dan een adembenemende tekst waardoor je soepel schaatst, terwijl je met de wind in de haren en tintelingen op je wangen, van elke regel geniet. Kijk, dat noem ik nu geluk. Misschien toch wel het belangrijkste in het leven ...

Reacties

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.