Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Kwaaie vrouwen, boze mannen

De KriQ van Lenthe Publishers is een lekkere nieuwsbrief voor zinnenprikkelende smulpapen die duimen en vingers willen aflikken. Dagelijks brengt hij een woord dat de media haalde, met zijn definitie en - halleluja - zijn herkomst. 

Hell hath no fury

Onlangs was helleveeg aan de beurt: "( ... ) ooit een vrouw die van aanpakken wist, een flinke, resolute vrouw. Later kreeg het woord de ongunstige betekenis feeks, boosaardige vrouw."

Een boze vrouw valt te vrezen. Want dan is ze op haar sterkst. Helaas krijgt ze dan steevast denigrerende namen toebedeeld: draak, dragonder, duivelin, furie, haai, haaibaai, harpij, heibei, heks, ka, karonje, manwijf, virago, viswijf en xantippe. (bron: LentheKriQ - 1 juli 2008) 

Boze mannen zijn stoer

En een man die kwaad is? Welk taalkleedje krijgt die aangemeten? Een kleine speurtocht levert een paar synoniemen op - met een merkwaardig laag scheldgehalte. Want lijken een bietebauw, popans of barribal u niet eerder aaibare kerels (Och, kom hier gij, mijn barriballeke)? En wat vindt u van de kindvriendelijke boeman (We are the men who say: booh)?
Of van de stoere berenbijter, hondenrib, kribbebijter, dondersteen? Daarmee vernietig je geen reputaties, je bestendigt ze eerder. Met nijdas, tiran en bullebak lukt het misschien nét. En toch kan ik me niet voorstellen dat ik met: Hey jij daar, lelijke izegrim! veel indruk maak.

Talig seksisme

Als wij, dames, ons eens van onze helse kant tonen, zijn we bitches. We heten neurotisch of hysterisch te zijn. Of krijgen woorden naar het hoofd geslingerd die ons onderuit willen halen. Een man noemen we hooguit een norse ambetanterik. En behandelen we met enig ontzag. Kijk, van dit subtiel taalseksisme wordt de harpij in mij weer furieus.  

Reacties

Sabine
Sabine schreef

Snedige zeden

Talig seksisme vind je ook wanneer je de avontuurtjes van mannen en vrouwen bekijkt.

Voor een vrouw van lichte zeden vind je - onder andere - de volgende synoniemen: del, slet, lichtekooi, snol, sloerie, hoer, courtisane, prostituee, lellebel, slons.

Wat zijn mannen die van vrouw tot vrouw fladderen? Macho's? Kerels? Venten? Gigolo's?

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.