Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Ketters en barbaren

Wim schreef het al in een recente nieuwsbrief: de barbaren belagen ons. Het is een guerrillaoorlog. De vijand sluipt ongezien ons dagelijkse woordgebruik binnen. En pleegt er aanslag na aanslag op onze taal. Ook wij Schrijfbe'ren ontkomen er niet aan. Zodra onze waakzaamheid verslapt, ketteren we dat het klettert.

Indringers intra muros

Een greep uit onze barbaarse blunders? (Geen zorg: ik zet ze meteen weer recht.)

  • Bedankt voor uw opdracht, Mieke zit erop. (Mieke is on it) -> Mieke voert ze uit.
  • En toen daagde het bij mij. (It dawned on me) -> Het daagde me, het begon me te dagen.
  • Ik kom direct terug bij je. (I'll get right back to you) -> Ik geef je dadelijk antwoord.
  • Stommer dan dat, en je valt dood. (Plus con que ça, tu meurs) -> Nog zo een en het vriest.

Barbaren van buiten

Maar ook bedrijven laten zich verschalken. En smokkelen via de pc kleine paardjes van Troje in ons taalgevoel. Zo vertelt een dialoogbox me doodleuk: “De batterij van uw muis is laag.” De letterlijke vertaling van: “Your battery is low.” Terwijl een batterij in het Nederlands gewoon bijna leeg is.

Bel me, schrijf me, laat wat van je weten!

Maar de meest hardnekkige indringer is wel 'contacteer me' (contactez-moi). Ik schrijf het in haast al mijn e-mails én in de e-mailings van mijn klanten. Tot grote ergernis van Marcel die me al honderdmaal vertelde dat het 'contact opnemen met' moet zijn. Ik buig dan deemoedig het hoofd, om twee dagen later dezelfde fout te maken. Het kwaad zit diep.

Reacties

Kiki
Kiki schreef

Maar Elke, weet je wat pas écht ergernis opwekt? Tussentitels gebruiken die een hele dag lang IN JE HOOFD BLIJVEN ZITTEN!!! (zingt luid: "geef me een teken, hou je van mij?")

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.