Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Katzenjammer

Zaterdagmorgen wakker geworden met een lichte kater. Waar zou die vandaan komen? De uitdrukking bedoel ik. Want de oorzaak van mijn knallende hoofdpijn ken ik maar al te goed. Uit het Duits, lees ik met kleine oogjes in de digitale bibliotheek der Nederlandse letteren. Verbaast me niet van die Duitsers.

Taalvorser F. Kluge zag de eerste kater opduiken in de studententaal van 1850. Besoffen wie ein Kater klonk het toen. Toch klink ik op het prachtige Katzenjammer haben. Betekent hetzelfde, maar vat mooi de jammerlijke gevolgen van een glaasje te veel.

En de Nederlanders? Die zijn in hun beeldspraak iets minder scheutig op katten, stelde Wim vast in honden en katten. Voelen zij zich eerder hondsberoerd dan kattig na een avondje stevig doorzakken?

Genoeg gejammerd! Dafalgannetje en hop het weekend in!

Reacties

Elke
Elke schreef

Die Duitse studenten kwamen dan misschien wel uit de faculteit geneeskunde. Want jouw Duitse 'Kater' komt van het Griekse 'katarhein' (naar beneden vloeien). En dat stond weer model voor 'catarrh': de afscheiding van dik, geel mucus en witte bloedcellen uit de neus die je krijgt als je ... een verkoudheid hebt ('catarro' in het Spaans).

Je weet wel: die conditie waarbij je je slap en suf bent. En je hoofd voelt of ze er een bende discodansende wattenballen in staken. Met zo een catarrh kruip je best in bed ... na het nuttigen van een hete grog met veeeeeeeeeel rum.

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.