Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Joodse boon

Op het einde van mijn Spaanse avondles dicteert de lerares altijd welke oefeningen we tegen de volgende week moeten maken. Maar onlangs stuurde ze ons naar huis met maar één opdracht: een intrigerende taalvraag. In het Spaans betekent judia boon. Maar judío (m), judía (v) betekent ook joods. Onze missie? Uitvissen waarom dat zo was.

Googlear, por favor

Dus werd er gegoogeld. En belandde ik eerst op allerlei Spaanse sites. Maar om die te verstaan? Daarvoor loop ik duidelijk nog een paar lessen achter. Dus zocht ik mijn heil in Engelse sites. Wat vooral recepten voor bonenschotels opleverde - koosjere bonenschotels, ongetwijfeld!

Moeder of Judas?

Maar ik distilleerde uiteindelijk twee mogelijke verklaringen uit de online info. Ofwel betekende judía ook 'joodse moeder'. En werd dit woord daarom gebruikt voor de bonenstaak: de 'moeder' van de bonenplant, waaraan de kinderboontjes groeien. De andere verklaring was dat de judasboom een boonachtige plant is. En dat die plant in het Latijn arbor Judea heet, wat in het Spaans arbol Judia werd.

Een boontje voor krullen

Gewapend met mijn verklaringen - netjes uitgeprint - trok ik naar de les. Ik las ze hardop voor in de klas, als een trotse achtjarige. En kreeg ... een diepe frons van de lerares. Want blijkbaar is de verklaring véél eenvoudiger. De Spanjaarden noemen de bonen zo, omdat er krulletjes aan een bonenstaak hangen. En die deden hen denken aan de krulletjes van orthodoxe joden. Het antwoord op de taalkwestie was dus ... een kapselkwestie!

Reacties

Bert
Bert schreef

Mag ik vragen dat jullie geen blogs meer posten die mij van m'n werk houden? Anyway, ik geloof niet in die verklaring van de krulletjes. Dus kon ik niet anders dan mijn goede vrienden Wikipedia en Google raadplegen...

Alles wijst erop dat Judas aan de basis ligt van het woord. 1: de judasboom die inderdaad peulen en dus bonen draagt. 2: Judas was de enige apostel afkomstig uit 'Judea'. Alle andere apostelen en Jezus zelf kwamen uit Galilea.

Hier was ik al overtuigd dat de lerares geen heilig boontje is!

De klas zoiets wijsmaken...

Dat het iets met joden te maken heeft is duidelijk, maar de krullen hebben er niets mee te maken. Het Chassidisme (de krullendragers dus) is pas ontstaan in de helft van de 18de eeuw in Polen. Ik ga er toch vanuit dat de Spanjaarden al langer bonen kennen.

Tot slot (en dan ga ik terug werken) vinden we de doorslaggevende verklaring in de dood van Judas! Nadat hij Jezus heeft verraden voor zilverlingen (kapitalist avant la lettre) heeft Judas zichzelf opgehangen. Zijn torso is daarop verticaal opengebarsten waardoor al zijn ingewanden naar buiten kwamen. En een boon: die heeft een 'naad' die ook openbarst. Zie ook het sprookje 'het strootje, het boontje en het kooltje' waarin de dag beschreven wordt waarop de boon gebarsten is, waarna alle bonen een naad gekregen hebben.

Allee vooruit, dat was plezant :)

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.