Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Inconsequent met taal

Ik begrijp iets niet aan de slogan van het Vlaams Belang: 'Vlamingen 1st'. Waarop ze doelen: 'Vlamingen eerst'. Maar … voor mij staat er: 'Vlamingen eenst'.

Engels?

Misschien is het wel: 'Vlamingen first'. Pim Fortuyn gebruikte ook ooit het Engelse 'At your service' als slagzin. Maar zou de partij die steevast pleit voor Vlaamse eigenheid plots in het Engels willen communiceren?

Onze Taal

Rangtelwoorden kun je – volgens Onze Taal – afkorten door het cijfer te laten volgen door '-de', '-ste' of zelfs '-e': 3de, 1ste of 5e. Daarbij adviseren ze om dat achtervoegsel niet in superscript te schrijven, al is dat niet fout.

Oplossing bij de hand

In de slogan voldoet '1st' aan geen van die adviezen.  Misschien hadden ze bij VB '1st' :) beter eens gebeld naar de Taaltelefoon of gesurft naar www.taalunieversum.org ...

Reacties

Tweets that mention Inconsequent met taal -- Topsy.com
Tweets that mention Inconsequent met taal -- Topsy.com schreef

[...] This post was mentioned on Twitter by mreyserhove, Lennert Holvoet. Lennert Holvoet said: ♻ @mreyserhove: Inconsequent met taal: http://bit.ly/acQklF via @addthis (of wat er schort aan de verkiezingsslogan van het VB) [...]

Kiki
Kiki schreef

En wie vindt de taalfout in de slogan van de NVA?

stefaan
stefaan schreef

het moet 'durven te veranderen' zijn ipv 'durven veranderen'

Kiki
Kiki schreef

Gewonnen!

Bart
Bart schreef

Maar dat artikel op http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/2 begint met "Correcte weergaven zijn 1ste (...)". Misschien had Stijn dat artikeltje - of zelfs maar de eerste regel ervan - dus beter eens gelezen voor hij ernaar verwees?

Robby
Robby schreef

als er 'Vlamingen 1ste' stond, was er ook sprake van een taalfout. Dan zeg je eigenlijk, 'Vlamingen eenste', en dat klopt ook niet.

Cijfer 1, door een onschuldige kinderhand aan VB gewezen voor de verkiezingscampagne, moest waarschijnlijk in de slogan voorkomen.

Dus denk ik dat VB op een creatieve wijze haar boodschap duidelijk wilde maken. En zeg nu zelf: iedereen weet wat ze met 'Vlamingen 1st' bedoelen.

Ann
Ann schreef

Dag heren: '1ste' mag inderdaad wel, maar in combinatie met Vlamingen klopt het niet. En '1st', zonder e, mag ook niet van Onze Taal. De enige juiste versie (puur technisch gezien) is dus 'Vlamingen eerst'. 'Vlamingen op 1' had natuurlijk ook gekund. ;-)

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.