Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Het leven zoals het is

De grootste boekenliefhebber op het Schrijf.be-kantoor? Dat is wellicht Kim. Maar ik neem ook wel graag eens wat literatuur ter hand. Al gebeurt het helaas te weinig. En áls ik het al doe, grijp ik vaak naar bestsellers. Maar onlangs had ik zin in iets anders. En mijn zoektocht bracht me terug naar mijn studieperiode. Waarin ik zowat alle literatuurstromingen doorworstelde: de ene al met wat meer plezier dan de andere.

Sappig dialect

Mijn favoriete stroming is het naturalisme. Met auteurs die er geen doekjes om winden. En het leven beschrijven zoals het is. Dikwijls met citaten in een heerlijk sappig dialect. Zoals deze passage uit Het gezin Van Paemel. Aan het woord? De moeder des huizes:

Och Hiere, jongen, Edewoard, zwijgt os 't ou belieft, zwijgt! Voader zal alle menuten thuis goan komen en ge weet hoe dat hij es, ne woar? Hij zoe hem kwoad goan moaken en 't zoe were ruize zijn. Toe Edewoard jongen, leg gij die gazette liever wig; 't zal misschien zue irg niet zijn of da ge vriest! (wijst naar Celestine). Kijk, Celestine da jong zit al nen Onze Voader te lezen opdat er weer vrede zoe komen. Loat ons liever allemoal nen Onze Voader lezen. (Zij gaat haastig, met gevouwen handen naar de eetkast, waarop het Christusbeeld staat en zinkt er biddend op de knieën). (Uit: Tweede Cyriel Buysse Omnibus, Amsterdam, 1967, p. 170).

Literatuur pur sang. En ik vind het ge-wel-dig.

Reacties

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.