Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Hersenloze hobby

Schrijven is schrappen, schaven, vijlen, goochelen. Denken.
Het is voortdurend denken: zou ik hier een komma zetten of toch niet? En klinkt voortdurend niet beter dan constant ? Of zou ik het gewoon schrappen? Of nog: wat voegt dit woord, deze letter toe aan mijn tekst? Hoe zal mijn lezer - u dus - reageren?

Het is mijn passie, mijn werk, mijn ding. Maar ik ben toch blij dat ik ook een hobby heb. Een hersenloze hobby.

Meer dan leukigheid

Sinds een jaar of zeven pleeg ik wel eens een stukje improvisatietheater. Ah, dat kent u - van de televisie. Van de programmaatjes waarin radde woordkunstelaars leukigheidjes spuien. En dat is een beetje jammer. Want improtheater is zo veel meer dan leukigheidjes en grappen en grollen. Het is de kracht van de fantasie. Van de groepsdynamiek. Van het verhaal.

Bankovervallers en poëzie

Een paar jaar geleden zag ik tijdens het Leuvense Internationale Improvisatiefestival  True Fiction Magazine aan het werk. Ze kwamen op, kregen een titel uit het publiek (Riding the Horse) en speelden een uur lang. We maakten kennis met redneck bankovervallers, wier zoon eigenlijk een carrière in de schone letteren ambieerde. We zagen de avonturen van een mevrouw die in een satanisch leesclubje was beland. En we keken met open mond naar de rijke erfgename die nooit meer mocht paardrijden, als ze wou trouwen met de liefde van haar leven.

Er werd gemoord, gekust en gezongen. De drie verhaallijnen liepen door elkaar. Er was een begin, een midden en een einde. Het was perfect.

Hemels hersenloos

Zelf zit ik improgewijs zo ongeveer twintigduizend niveaus lager. Ons groepje gaf ooit een voorstelling in het buurthuis. Ja, die was uitverkocht. Maar dat kan ook zijn omdat de kaartjes gratis waren, de zaal maar vijftien man kon herbergen, en het publiek achteraf gratis drank was beloofd.

Neen, voor het applaus doe ik het niet. Waarom dan wel? Voor die enkele momenten dat ik erin slaag om niet na te denken. Dat lijkt zo eenvoudig. Maar het is het moeilijkste wat ik ooit heb geprobeerd.

Dus blijf ik trainen. Om die ene scène te evenaren, waarin ik de bediende van de koningin was, die ontdekte dat er een vlek ketchup op de baljurk van hare majesteit zat. En die uiteindelijk moest toegeven dat zij eerder die week samen met de koning had genoten van voetbal op tv. En van een pak friet met ketchup. In de baljurk van de koningin.

Ook in uw bedrijf?

Wilt u ook eens proberen uw hersenen uit te zetten? Het goede nieuws: er bestaan regels die u een eind op weg helpen. En - dat is het fantastische nieuws - u merkt al gauw dat die ook in het dagelijkse en professionele leven geweldig van pas kunnen komen. Hier alvast een voorproefje:

  • Accepteren is de basis.
  • Plan niets.
  • Als je twijfelt, moet je het vooral doén.
  • Wees spontaan in plaats van origineel.
  • Laat je partner schitteren.
  • Durf op je gezicht te gaan.

Aan de slag

Zo. Denkt u daarover maar eens na. En vooral: probeer daarna ermee te stoppen. (Ondertussen denk ik wel na over uw teksten.)

Reacties

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.