Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Het hé hé-gevoel!

Als het even kan, ga ik zitten.
Op de grond. Het liefst op een kussen. En het liefst met andere mensen erbij. Mediteren heet zoiets. Waarom ik dat doe? Niet zozeer omdat ik lui ben. Wel om de maalstroom even stop te zetten. Even te zakken in mezelf: gewoon ademen en verder niets.

Dit weekend zit ik weer. Een noorderbuur begeleidt het gebeuren. Hij vraagt ons de centrifuge van het dagelijkse leven stop te zetten en het hé hé-gevoel op te zoeken.

???  

Hij reageert heel verbaasd: "Zeggen jullie dat dan niet? Dan het is toch waar wat anderstaligen me vertellen. Die herkennen een Hollander in het buitenland aan zijn tevreden hé hé."  Wij stellen ons collectief de blote bierbuik voor die zich - met een Heineken in de hand - in zijn campingstoel neerploft. En we herkennen het niet echt als Vlaams.

De meditatieleraar pakt het anders aan. Schetst het beeld van de archetypische boer die 's avonds van zijn land thuiskomt. Hij zet zich aan tafel, krijgt een kop (neen, geen tas) thee en stoot zijn archetypische hé, hé uit. "Weet u wel," glimlacht onze leraar genietend, "zoals wanneer u 's avonds voor het eten nog even schemert."

???

Veertig Vlaamse ogen kijken de man welwillend, maar niet begrijpend aan: schemeren? Is dat dan geen weerkundig of astrologisch fenomeen? Het schemert, maar wij schemeren toch niet? 16,5 miljoen Nederlandse taalgebruikers zeggen van wel. En Wikipedia beaamt: "Schemeren is de gewoonte om bij het donker worden de binnenverlichting nog niet aan te doen." De online-encyclopedie voegt daar nog aan toe: "Schemeren wordt door veel mensen als gezellig ervaren." Hoezo: gezellig? Een beetje zitten pieren in het donker? Hier noemen we dat zuinig.

We laten het maar zo. Nestelen ons op onze kussens, zuchten even diep en zeggen: "Allez, blij da'k zit." Al klinkt hé hé wel universeler.

Reacties

Goeiemoggel | Schrijf.beleeft
Goeiemoggel | Schrijf.beleeft schreef

[...] je een vriendelijke ‘goeiemiddag’ krijgt. Het geeft me altijd een goed gevoel. Zo van: hé hé, de ochtend zit er bijna [...]

Koop nu. Rollater. | Schrijf.beleeft
Koop nu. Rollater. | Schrijf.beleeft schreef

[...] kreeg ik als Vlaming niet meteen een ‘hé hé-gevoel’. Maar alle Nederlanders aan tafel kenden het woord. Even navragen? “Een looprek op wieltjes, [...]

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.