Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Grootmoekes art deco

De allerliefste schrijfmachine in mijn verzameling? De Olivetti Ico Simplex uit 1934. Omdat hij van mijn grootmoeder was, Tine Van Rompuy-Janssens. Een begenadigde toneelschrijfster en librettiste van volkse operettes.

In 1934 schuift ze haar gigantische Underwood 5 aan de kant. Ze ruilt hem in voor deze modieuze Ico, de eerste draagbare machine van Olivetti.

Geraffineerde art deco, diepglanzend zwart als de nacht. De bijbehorende reclameposter is van de hand van Bauhaus-kunstenaar Schawinsky.

Maar het Italiaanse raspaardje dat in Begijnendijk, een dorpje in Brabant (België), terechtkomt, wachten barre tijden. Want decennialang kreunt het onder grootmoekes betonnen aanslag met twee wijsvingers.

Daveren doet de werktafel, daveren doet het huis, wanneer zij haar libretto's eindeloos overtypt voor de toneelkringen - tot in Zuid-Afrika toe.
Hierbij drijft ze het rekvermogen van de machine tot het uiterste met millimetersdikke sandwiches van witte vellen en zwart carbonpapier.

Honderdvoudig spoort ze in latere jaren de plaatselijke toneelverenigingen aan, om meer aandacht te besteden aan de toneelwerken van eigen bodem. Al die tijd geeft de Olivetti geen krimp. Op één typearmpje na, dat met uiterste voorspelbaarheid weigert terug te keren naar zijn 'halve maan'. En tienduizenden malen door de wijsvinger van mijn grootmoeder in het gelid wordt geroepen.

Grootmoeke is er al een tijd niet meer. Maar haar schrijfmachine, die ik hier op kantoor koester, is de stille getuige van haar talent.

Reacties

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.