Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Gekleurd verleden


Oorlog dwingt tot keuzes. Meeheulen met de vijand, bij het verzet gaan, of je neutraal afzijdig houden? Vaak is het een kwestie van overleven in een grijze zone. Daarover gaat de tentoonstelling 'Gekleurd verleden' , die morgen in Gent de deuren opent.

Propaganda

Wat dit met schrijven te maken heeft, vraagt u? Veel. Want tijdens de oorlog was de schrijfmachine het middel bij uitstek om propaganda te verspreiden. En zo kwamen de organisatoren bij www.schrijfmachine.be terecht - en dus bij mij. Op zoek naar een Olympia Robust mét SS-toets. En die heb ik in mijn verzameling, hoewel niet geheel van harte.

SS-toets

Ik dubde er lang over of ik een schrijfmachine met de vermaledijde SS-toets wel in huis wilde halen. Want politiek correct kun je hem bezwaarlijk noemen. Anderzijds: is het ontkennen van zijn bestaan niet het ontkennen van de geschiedenis? Volgens mij wel. Schrijfmachines zetten de tederste gedichten op papier, maar braken net zo goed de vuigste vlugschriften uit.

En dus kocht ik toch een Olympia Robust - met tegenzin. Ook al omdat het een lelijke schrijfmachine is. Maar wel onverwoestbaar, en gevat in een dito transportkoffer, met ijzer rondom beslagen. Klaar om op vrachtwagens of achter in jeeps de Schutzstaffel te volgen in haar jacht op vermeende staatsvijanden.

Tentoongesteld

Bestaat toeval?
Nog geen maand later liep het mailtje binnen voor de tentoonstelling in de Kunsthal Sint-Pietersabdij. En was ik blij dat ik kon helpen met deze zeldzame machine.
Want na de oorlog werden, op bevel van de geallieerden, alle ss-toetsen en -hamertjes van de schrijfmachines verwijderd. Op enkele na ... waaronder de mijne. En dié pronkt nu een half jaar in Gent.

Oh ja: over enkele dagen ligt ook het boek in de rekken dat hoort bij de tentoonstelling, uitgegeven door Lannoo.

Reacties

Bert
Bert schreef

Nooit gedacht dat een mens heil kon zien in een schrijfmachine.

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.