Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Floddertje 2.0

Ik heb een tweeling van zeven. Vooralsnog hebben ze geen abonnement op De Standaard der Letteren. Dat heeft zijn voordelen. Zo mag ik bijvoorbeeld nog altijd het boek kiezen voor onze avondlijke voorleessessies.

Oma Vertelt

En ik zal iets bekennen: moderne jeugdliteratuur is niet aan mij besteed. Al die echtscheidingen, getroubleerde relaties en moeilijk te verwerken overlijdens. Neen. Qua lectuur voor het slapengaan, grijp ik lekker terug naar Mijn Klassiekers. Boeken die mij - in een heel grijs verleden - verliefd deden worden. Op de verbeelding. Op de wereld in je hoofd. Op de kracht van verhalen.

Mijn ukken en ik hebben dus al heel wat tijd in Zweden doorgebracht - met Michiel op de Hazelhoeve en bij de kinderen van Bolderburen. We hebben een chocoladefabriek onveilig gemaakt. We deelden stompen op neuzen uit met Agnanus en Chlotarius en Alcestus en Odo.

Sukkels

En afgelopen week hebben we een meisje leren kennen, dat Floddertje heet "omdat ze altijd vuil was en altijd vol vlekken zat". Nog een bekentenis? Jip & Janneke vind ik maar brave sukkeltjes. Floddertje is mijn heldin.

En hoera, ze scoort ook bij mijn ukken. De zin: "Dat is mijn kind niet. Wat u daar hebt is een afgekloven pruimenpit." wordt hier ten huize een stuk of tien keer per dag gebezigd. (Iets voor een volgende lees.be, Kim?)

Maar gisteren liep het mis.

Tine trouwt

Het verhaal was nochtans weer heerlijk. Floddertje gaat naar het huwelijk van haar buurmeisje, Tine. Maar ze vindt de lijn van haar hondje Smeerkees niet. Dus neemt ze het lint van de schrijfmachine. En natuurlijk raakt dat  lint verwikkeld rond de hagelwitte jurk van de bruid ... (Wees gerust: het loopt goed af.)

Stilte na de voorleessessie.

Vreemd? Geen gegier. Geen geinige commentaren. Niets. Ik hoor de zevenjarige hersenen kraken. En dan plots een stemmetje uit het bovenste stapelbed:

"Mama, wat is een schrijfmachine?"

Kinderliteratuur 2.0

Misschien moeten de heren en dames uitgevers maar eens naar Ilse bellen? En enkele copywriters aan het werk zetten? Voor de versie 2.0 van de klassieke kinderliteratuur. Een schrijfmachinelint wordt dan bijvoorbeeld een inktpatroon van een printer.

Alleen: hoe maak je daar een hondenlijn van?

Reacties

Mieke
Mieke schreef

Of misschien moet Wim eens op bezoek komen?

WimK
WimK schreef

Hai! Kiki Langkous :-)

Kiki
Kiki schreef

Falderie Faldera Falder Hopsasa! Bedankt WimK, dat zit voor de rest van de dag in mijn hoofd :-)

En ja Wim: wanneer ben je beschikbaar voor rondleidingen?

Siska
Siska schreef

Haha, zo herkenbaar!

Ik heb laatst aan mijn zoon van 8 mogen uitleggen wat een (grammofoon)plaat was, ook al naar aanleiding van een voorleesverhaal.

Grappig toch dat er intussen zoveel dingen veranderd zijn die je als ouder nog vanzelfsprekend vond?

Shiva
Shiva schreef

en toch vraag ik me af hoe je het doet. Niet je kind uitleggen wat een schrijfmachine is. Wél Floddertje voorleggen in plaats van een "modern" boek.

Met "modern" bedoel ik dan: wat ze nu overal promoten.

Een paar maanden geleden, een Standaard Boekhandel in een klein dorp, omwille van de verjaardag van ons buurmeisje (nu 7). Ik liep recht naar Floddertje en Pluk. Mijn favorieten, ik heb ze nog steeds.

De plank eronder: Disney Prinsessen, roze kaft, de gekende figuren en tekeningen...

Voor een kind dat geen voorleesouder heeft en nog niet helemaal zelf leest...

Ze zal nog een jaartje moeten wachten voor ik Floddertje aan haar voorstel.

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.