Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Failliet faciliteren

Een familiefeest bij de familie van mijn vriend is gegarandeerd een gezellige boel. Want ze zijn met veel. Héél veel. Dus zit je nooit lang zonder gesprekspartner. Een paar weken geleden vertelde 'nonkel Luk' me op zo'n feest dat hij een lijstje had samengesteld. Met Nederlandse woorden waaraan hij zich ergerde. Want die zo hard op hun Franse vertaling lijken "dat Franstaligen eigenlijk geen Nederlands meer moeten leren". Hij was er ab-so-luut geen fan van. Voor hem was dit pure taalverarming. Want waarom een bastaardwoord gebruiken, als er een evenwaardig Nederlands equivalent is? Of liever: een Nederlandse tegenhanger?

Buitennissige briefwisseling

Ik vroeg om de lijst door te sturen. Omdat ik benieuwd was welke woorden hij had opgesomd. En ook ... als reserve. Want voor een copywriter is het handig om wat synoniemen bij de hand te hebben. Zodat je niet te vaak in herhaling valt. En kijk: in de lijst stonden er een paar mooie. Briefwisseling in plaats van correspondentie. Begeestering in plaats van enthousiasme. Buitennissig in plaats van extravagant. Drijfveer in plaats van motivatie. Woorden die Wim en Marcel vanaf nu vaker in mijn teksten zullen terugvinden.

Vlaams met Frans haar op

Om zijn stelling kracht bij te zetten had nonkel Luk een zin samengesteld. Eentje die elke Franstalige zou moeten kunnen begrijpen. "De complexe situatie van de responsabilisering riskeert het failliet van de organisatie te faciliteren." Ik moet eerlijk bekennen dat ik als Nederlandstalige deze zin al twee keer moet lezen voor ik hem helemaal doorheb ... Hebt u er ook zo'n mooie? Laat ze me weten - ik bespreek ze op het volgende familiefeest!

Reacties

nonkel Luk
nonkel Luk schreef

Goed verteld van Ann.

Nog geen reactie? Open deur? Onbelangrijk? Onder te brengen in mierenneukerij? Of effe te lastig? Want verglijden we niet naar een toestand waarin we het min of meer vernederlandste bastaardwoord sneller voor de geest halen dat het échte?

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.