Ga naar de inhoud
Let op: Om het voor u gemakkelijk te maken, gebruikt deze website cookies. Akkoord Niet oké.
Schrijf.be

Copywriters: wat drijft hen? Waarvan worden ze warm of koud? Neem een kijkje achter de schermen!

Experten in alles

In Miekes blog las ik onlangs Andrew Keenes ongezouten mening over bloggers. Wij zouden waardeloze meningen spuien. Foutieve informatie verspreiden. En het niveau van de pers onderuithalen. Ik hield mijn lippen stijf op elkaar. Want ach, ieder zijn mening.

Serieuze dameslectuur

Tot ik nog eens een damesblad in handen kreeg. U kunt argumenteren dat die niet ressorteren onder ernstige pers. Toch komen ze maandelijks onder de ogen van heel wat lezers: ze hebben dus hun bestaansreden. In tegenstelling tot een blog, blijkbaar.

De pupiter en de meester

Goed, in het bewuste damesblad heeft de onvermijdelijke professor Rik Torfs een hoekje. Een BV  kan er zijn prangende vragen aan hem kwijt. Zo ook Anne de Baetselier, presentatrice en meervoudige moeder. Ze vroeg: "Waarom zijn kinderen zo wreed? En wat is eraan te doen?"

Bij mijn weten - en misschien ook het zijne - heeft Torfs geen kinderen. En het is maar de vraag of deze professor in Kerkrecht ooit al met eentje in aanraking kwam. (Neen, ik maak nu eens geen allusies op Amerikaanse collega's van zijn studieobject.) Toch dient hij de Baetselier uitgebreid van repliek. Van betweter tot ervaringsdeskundige.

Meningen uit de bovenste lade

Wie ooit in de officiële media verscheen, heet eensklaps expert. Zijn naam komt in de bovenste lade van redacties. Die voeren deze meningmakers op, telkens als zij een opinie nodig hebben. De Vermeerschen, de Eyskensen, de Torfsen en de Hoet'jes van deze wereld orakelen dan over alle denkbare onderwerpen: van de oorlog in Afghanistan tot gepaste straffen voor honden.

Verfrissend anders

Die vernauwing van het meningenveld benauwt me. Oké, professoren, kunstpauzen en politici hébben de achtergrond om een mening te formuleren. Maar ik krijg er een tunnelvisie door. Ik wil wel eens een ander perspectief lezen. Dat vind ik verfrissend.

Dus voert een redactiechef experten op? Laat ze zich dan beperken tot hun vakdomein. Net als wij, bloggende stervelingen. Net als hier, op Schrijf.beleeft. Waar we graag onze ervaringen en meningen met u delen over onze passie en ons vakgebied: de taal. Tot blogs!

Reacties

Benjamin
Benjamin schreef

Collectieve wijsheid heerst. Maar ook op deze regel zijn uitzonderingen van toepassing.

Reageer

Privacyverklaring:

Schrijf.be gebruikt uw e-mailadres nooit voor promomails.
Schrijf.be geeft uw e-mailadres nooit aan derden.